in

MARČANA dobila DRUŠTVO NAŠA DJECA

Općina Marčana dobila je Društvo Naša djeca, kao dio krovne udruge Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatska kojem je misija pokretanja sadržaja za djecu i usmjerenost na potrebe djece.

Za predsjednicu je izabrana ravnateljica Dječjeg vrtića Vrtuljak Klara Lukašić Buić. Pred udrugom je puno posla.

-Ciljevi koje smo si zacrtali su poticati djecu predškolske i školske dobi za druženje, igru i razvijanje stvaralačkih aktivnosti u slobodnom vremenu, podupiranje akcija i aktivnosti za djecu u vrtićima, školama i sličnim ustanovama, jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje, razvijanje programa međunarodne suradnje te uključivanje u njihov rad, provedba širih društvenih akcija kao što su Dječji tjedan, Poruke djece odraslima, Majčin dan, Međunarodni dječji tjedan i sl. te akcija Gradovi i općine prijatelji djece, naglašava nam predsjednica udruge Klara Lukašić Buić.

Društvo “Naša djeca” je tako poticalo osnivanje prvih vrtića, igraonica, igrališta, dječje stvaralaštvo, važnost kvalitetne knjige, igračke, čitanja, pripovijedanja, organizirani odmor, rekreaciju, a u novije vrijeme poticanje dječje participacije, održivog razvoja, STEM područja, kao i novih usluga namijenjenih djeci s teškoćama, nadarenoj djeci, uključujući i njihove roditelje.

Općina najviše brine o najranjivijim skupinama Društva.

-Osnivanjem DND-a očekujemo da se još više sredstva dodjeljuje djeci i njihovim aktivnostima kao i da se zadovolje njihove potrebe u društvu i njihovoj međusobnoj interakciji. Osnivanjem DND te s krovnim Savezom društva „Naša djeca“ Hrvatska i Općinom mogli bismo zajedno i do kraja razviti aktivnosti oko programa gradovi i općine prijatelji djece. Osnivanje DND-a Marčana dobar je put i inicijativa za dobivanje svega toga, istaknuo je načelnik Općine Marčana Predrag Pliško.

Zamjenica Udruge je Emilijana Fabijančić, a tajnica Marija Cukon. Svi ostali članovi oko formiranja su Katia Gortan, Maja Percan Milohanić, Katarina Živković, Nensi Kaluđerović, Korina Lukašić, Adrijana Radolović Rajko, Suzana Blarežina Biljuh, Marija Škabić, Iva Braković, Darjan Živković, Ivana Dragišić, Milena Banović i Petra Radolović.

Osnovani su upravo u godini kada se obilježava 70 godina Društva „Naša djeca“ i dio su članica najstarije i najveće organizacije za djecu od 1950 godine. Isto tako članovi Društva “Naša djeca” uvijek su dijete i njegove potrebe i dobrobit stavljali u središte pozornosti, a da dijete razvija svoje potencijale, potrebno mu je poticajno okruženje, i od strane odraslih osoba, ali i cijele zajednice (kroz osiguravanje kvalitetnih sadržaja, prostora za igru, učenje, slobodno vrijeme, educirani stručnjaci, kompetentni roditelji).

Uspješnost budućeg rada, osim prepoznavanja potreba djece u Općini, ovisi zajednički rad i stručnjaka, i ustanova, udruga, općine, roditelja i djece. Važna im je, stoga, sinergija i potpora općine, sponzora i prijatelja Društva “Naša djeca”.

ISTRA – Novih 4 pozitivnih – Zbog toga zatvoren vrtić

Vižinada do kraja kolovoza dostigla 80 posto lanjskog turističkog rezultata