in

MARČANA – Učenici obilježili rođendana Mate Balote

Foto TZ Marčana

U sklopu obilježavanja rođendana Mije Mirkovića – Mate Balote Turistička zajednica Marčana otvorila je u Raklju muzejska vrata učenicima osnovnih škola Krnica, Juršići i Tone Peruško.

-Održale su se i radionice stranih jezika, a mi smo prezentirali učenicima kako funkcionira turizam u Općini Marčana te koji turisti najviše posjećuju naš kraj i zašto. Ovim putem zahvaljujemo se OŠ Krnica na ugodnoj suradnji, javljaju iz TZ-a Marčana.

Foto TZ Marčana
Foto TZ Marčana

O MUZEJU

Smještena u Raklju, mjestu na jugoistoku Istre, u rodnoj kući Mije Mirkovića – Mate Balote, zbirka je jedna od lokacija koje svjedoče o četiristoljetnoj povijesti tog mjesta.
Zbirka je osnovana 1968., a u idućim desetljećima bila je višekratno uređivana i popunjavana donacijama mještana i obitelji Mirković. Riječ je o primjeru muzealizacije donacije književnika i njegova djela, koji su ujedno okvir za prezentaciju zavičajnog konteksta vezanoga za njegovu ličnost.

Foto TZ Marčana
Foto TZ Marčana


Mijo Mirković (1898. – 1963.), akademik i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, objavio je velik broj knjiga, znanstvenih rasprava i članaka s područja ekonomije i hrvatske kulturne povijesti, od kojih su mnoge pionirski radovi u pojedinim znanstvenim disciplinama. Intenzivno se bavio i novinarstvom i književnošću. Autor je znanstvenih monografija o Matiji Vlačiću Iliriku. Među njegovim književnim djelima izdvajaju se pjesme na čakavštini Dragi kamen (1938.), roman Tijesna zemlja (1946.) i kronike vezane za istarske teme. Njegova poezija snažnoga socijalnog tona vezana je za istarskog čovjeka i zemlju.

Foto SZGP poeč dan sporta

Europski dan sporta obilježen u Poreču – Klubovi predstvili svoj rad pred brojnom djecom

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

IKA organizira savjetovanje: “Priprema neprofitnih organizacija za uvođenje eura”