in

MARČANA: Vrtić Vrtuljak objavio virtualnu izložbu dječjih radova u doba pandemije

Marčanski Dječji vrtić “Vrtuljak” tijekom cijele je izolacije, dok nije radio, održavao kontakt sa svojim mališanima i njihovim roditeljima putem virtualnih grupa na pametnim telefonima i društvenim mrežama. Sada je došlo vrijeme da se javnosti pokažu sve fotografije i crteži djece koji su nastali u doba pandemije. Roditelji su ih slali vrtiću online, a Vrtuljak je sada odlučio objaviti virtualnu izložbu svih tih radova.

Izložba se zove “Kad se male ruke slože ni korona nam ništa ne može” a može se pogledati na Facebook stranici vrtića i na njihovom webu www.vrtic-vrtuljak-marcana.hr.

Od ravnateljice vrtića Klare Lukašić Buić doznajemo da su sva upisna mjesta već popunjena u Marčani i Raklju. Upisivali su i djecu za iduću godinu kada se bude otvorio novi vrtić čija je izgradnja u tijeku.

Ako netko želi ili ima pitanja u vezi upisa ili im je potreban upis za iduću godinu, i dalje može kontaktirati vrtić putem maila ili telefona koji se mogu pronaći na njihovoj web stranici.

Vrtuljak je počeo s radom 11. svibnja, pridržavajući se  svih mjera, preporuka i uputa koje su dobili do Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i resornog ministarstva.

Ravnateljica je dodala da su na temelju identificirane potrebe na području Općine Marčana za razvojem vlastitog autohtonog suvenira, a s ciljem promocije i valorizacije lokalne pomorske tradicije, baštine, kulture i običaja osmislili i realizirali projekt zajedno s udrugom Lagur istarska batana pod nazivom “Tradicionalna brodica moga kraja’, što je prvi službeni suvenir njihove općine.

Financijski ga je pomogla Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina te Općine Marčana. Iz projekta je, podsjeća Lukašić Buić,  nastala i knjižica koja prikazuje proces nastanka suvenira na hrvatskom i engleskom jeziku te magnet kojeg su mališani izradili od gline, a na kojemu je prikazana brodica guc.

Za realizaciju, kada im to uvjeti dozvole, preostaju im još projekti zavičajnost “Sportski duh nas povezuje” te “Friška riba svima triba’.

-Ono što je bitno za oba projekta je da ćemo se za realizaciju povezati s našom društvenom sredinom gdje ćemo nastojati uključiti veći broj mještana. U prvom projektu upoznavat ćemo djecu sa sportovima koji su nekada bili na našem području, dok drugi stavlja naglasak na povećanje svijesti o konzumaciji

ribe medu vrtićkom i školskom djecom te širom zajednicom. Na taj će način nastati knjižica recepata kao inovativan proizvod s obzirom da još ne postoji na području Općine Marčana.

Edukativnim radionicama nastojat će se širiti svijest o važnosti konzumacije ribe od najranije dobi te svijest o usvajanju pravilnih prehrambenih navika jer je nepravilna prehrana jedan od glavnih rizičnih čimbenika o razvoju bolesti, kazala je ravnateljica Lukašić Buić.

usluga poreč pranje kontejnera

Na porečkoj rivi novi podzemni kontejneri spremni za uporabu

VRSAR: Općina raspisala natječaj za prodaju zemlje vrijedne gotovo 900 tisuća kuna