in

MARČANA: Vrtić Vrtuljak objavio virtualnu izložbu dječjih radova u doba pandemije

Marčanski Dječji vrtić “Vrtuljak” tijekom cijele je izolacije, dok nije radio, održavao kontakt sa svojim mališanima i njihovim roditeljima putem virtualnih grupa na pametnim telefonima i društvenim mrežama. Sada je došlo vrijeme da se javnosti pokažu sve fotografije i crteži djece koji su nastali u doba pandemije. Roditelji su ih slali vrtiću online, a Vrtuljak je sada odlučio objaviti virtualnu izložbu svih tih radova.

Izložba se zove “Kad se male ruke slože ni korona nam ništa ne može” a može se pogledati na Facebook stranici vrtića i na njihovom webu www.vrtic-vrtuljak-marcana.hr.

Od ravnateljice vrtića Klare Lukašić Buić doznajemo da su sva upisna mjesta već popunjena u Marčani i Raklju. Upisivali su i djecu za iduću godinu kada se bude otvorio novi vrtić čija je izgradnja u tijeku.

Ako netko želi ili ima pitanja u vezi upisa ili im je potreban upis za iduću godinu, i dalje može kontaktirati vrtić putem maila ili telefona koji se mogu pronaći na njihovoj web stranici.

Vrtuljak je počeo s radom 11. svibnja, pridržavajući se  svih mjera, preporuka i uputa koje su dobili do Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i resornog ministarstva.

Ravnateljica je dodala da su na temelju identificirane potrebe na području Općine Marčana za razvojem vlastitog autohtonog suvenira, a s ciljem promocije i valorizacije lokalne pomorske tradicije, baštine, kulture i običaja osmislili i realizirali projekt zajedno s udrugom Lagur istarska batana pod nazivom “Tradicionalna brodica moga kraja’, što je prvi službeni suvenir njihove općine.

Financijski ga je pomogla Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina te Općine Marčana. Iz projekta je, podsjeća Lukašić Buić,  nastala i knjižica koja prikazuje proces nastanka suvenira na hrvatskom i engleskom jeziku te magnet kojeg su mališani izradili od gline, a na kojemu je prikazana brodica guc.

Za realizaciju, kada im to uvjeti dozvole, preostaju im još projekti zavičajnost “Sportski duh nas povezuje” te “Friška riba svima triba’.

-Ono što je bitno za oba projekta je da ćemo se za realizaciju povezati s našom društvenom sredinom gdje ćemo nastojati uključiti veći broj mještana. U prvom projektu upoznavat ćemo djecu sa sportovima koji su nekada bili na našem području, dok drugi stavlja naglasak na povećanje svijesti o konzumaciji

ribe medu vrtićkom i školskom djecom te širom zajednicom. Na taj će način nastati knjižica recepata kao inovativan proizvod s obzirom da još ne postoji na području Općine Marčana.

Edukativnim radionicama nastojat će se širiti svijest o važnosti konzumacije ribe od najranije dobi te svijest o usvajanju pravilnih prehrambenih navika jer je nepravilna prehrana jedan od glavnih rizičnih čimbenika o razvoju bolesti, kazala je ravnateljica Lukašić Buić.

Na porečkoj rivi novi podzemni kontejneri spremni za uporabu

Na porečkoj rivi novi podzemni kontejneri spremni za uporabu

VRSAR više neće sufinancirati pražnjenje septičkih jama u Kloštru

VRSAR: Općina raspisala natječaj za prodaju zemlje vrijedne gotovo 900 tisuća kuna