in

Nagrada za porečkog učenika: Alenu Billu treće mjesto za “Naj srednjoškolsko pismo”

Najbolja se pisma pišu i u Istri!

Gradska knjižnica Velika Gorica i ove je godine, na Svjetski dan pisanja pisma, završila svoj 9. natječaj „Pišem ti pismo“. Natječaj su prilagodili novonastalim okolnostima te pozvali osnovnoškolce, srednjoškolce te odrasle da šalju svoja pisma na zadanu temu „Pišem ti pismo u doba korone“. Ovom se uistinu hvalevrijednom projektu priključila i Srednja škola Mate Balote Poreč.
U kategoriji „Naj srednjoškolsko pismo“ 3. mjesto osvojio je Alen Bill, učenik 2. b razreda, s pismom „Dragi čitatelju“.

Ostala nagrađena pisma stigla su iz Rasinje, Velike Gorice, Trsta, Čapljine, Koprivnice, Lukača, Mljeta te Ivanić-Grada.
Gradska knjižnica ističe da su dobili čak 70 pisama iz cijele Hrvatske: Velike Gorice, Zagreba, Umaga, Pule, Rovinja, Medulina, Šibenika, Splita, Dubrovnika, s otoka Mljeta, iz Betine na otoku Murteru, Županje, Osijeka, Slavonskog Broda, Lukača kod Virovitice, Rasinja, Virja, Koprivnice, Čakovca, Varaždina, Novakovaca, Donje Stubice, Igrišća, Vrbovca, Dugog Sela, Ivanić-Grada, Karlovca, Siska, Donjeg Vukojevca i Buševca. Javili su se i autori iz Čapljine i Živinica u Bosni i Hercegovini, a dva pisma stigla su iz Domžala i Kopera u Sloveniji, kao i dva pisma iz Italije, točnije Trsta.

Natječaj je bio otvoren od 1. do 30. travnja povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja.

-Ove godine pristigla su nam tematski raznorodna pisma, no ipak su prevladavala ona s trenutno najaktualnijom – temom korone. Pisma su bila upućena gospođi Koroni ili gospodinu Covidu, samoizolaciji, neodgovornima, Hrvatskoj, ali i dragom čitatelju, prijatelju, mami, unuci, noni, dragoj ja, najdražem ja, malom čovjeku… U njima ste izrazili svoje strahove, nesigurnosti, osamljenosti, ali i duhovnu snagu, nadu u promjenu na bolje i sposobnost da se krene dalje. Pisali ste na standardu i na dijalektu. Jednostavno, iz srca, ali i pomno promišljeno, tako da su neka od pisama prava mala književna djela. Moramo priznati da ove godine posao žirija zaista nije bio lak s obzirom na posebnost svakog pisma koja se iskazuje kroz osobno iskustvo uloženo u sva pisma pristigla na naš natječaj, kazali su iz Gradske knjižnice.

Porečko Učilište slavi 60. rođendan – Pogledajte njihovu izložbu na otvorenom diljem grada

upravna zgrada usluga odvodnja poreč

POREČ: Usluga i Odvodnja počinju rad sa strankama, donosimo sve kontakte za najavu dolaska