in

Ni u ISTRI nije bajno: U Hrvatskoj lani rođeno 988 beba manje nego 2018., u plusu samo pet rodilišta

Ilustracija Pixabay

Dok čekamo službene podatke DZS-a o broju rođene djece u Hrvatskoj, gradonačelnik.hr ponovo je proveo istraživanje i prikupio podatke o broju rođene djece u hrvatskim rodilištima u 2019. godini.  Od 29 rodilišta pozitivne brojke bilježi njih tek pet, a najveće povećanje broja rođene djece u odnosu na 2018. dogodilo se u šibenskom rodilištu. U plusu su još rodilišta u Pakracu, Vinkovcima, Sisku i Bjelovaru

Iako su prošlogodišnje statistike nagovještavale da bi negativni trend broja novorođene djece napokon mogao zamijeniti onaj pozitivni, čini se da je 2018. godina ipak bila samo iznimka. U hrvatskim rodilištima tada se, pokazalo je naše istraživanje, rodilo 791 dijete više nego 2017. godine i to je bio najveći zabilježeni plus u posljednjih 10 godina. No, podaci koje smo ove godine dobili od rodilišta ruše prošlogodišnji optimizam i još jednom potvrđuju da je Hrvatska duboko u negativnim trendovima kad je natalitet u pitanju. Od 28 rodilišta pozitivne brojke bilježi njih tek pet, jedno je na nuli, a svi ostali bilježe manje rođene djece nego godinu ranije. Ukupno, u rodilištima je lani rođeno 988 djece manje nego 2018. godine, piše portal Gradonačelnik.hr.

Podaci iz rodilišta govore da je lani u Hrvatskoj rođeno 36.090 djece, dok ih je godinu ranije bilo 37.078 novorođenih. Za razliku od 2018. kada se više djece rodilo u čak 16 gradova/rodilišta, prošle godine u plusu ih je samo pet – Šibenik, Pakrac, Vinkovci, Sisak i Bjelovar, dok je Gospić uspio ostati doslovno na nuli, s istim brojem rođenih kao i godinu ranije.

Ovdje, naravno, treba napomenuti da nije riječ o potpunim ni službenim podacima jer oni ne obuhvaćaju privatne klinike, djecu rođenu kod kuće ili u inozemstvu, te da je u nekim slučajevima izgledno riječ o stranim državljanima koji su rođeni u Hrvatskoj. Isto tako, jasno je i da se broj djece rođene u određenom rodilištu ne odnosi samo na taj grad već i čitavo područje koje gravitira tom rodilištu.

Među pet gradova koji ne bilježe pad, ističe se Šibenik u kojem se rodilo 55 djece više. Krešimirov grad slijede dva slavonska grada, Pakrac u kojem se rodilo 29 djece više te Vinkovci gdje se rodilo 21 dijete više. Tu je potom Sisak sa šest djece više, te Bjelovar koji je imao jedno dijete više i ujedno je jedini grad koji je uspio ostati u plusu drugu godinu zaredom.

Što se tiče Istre, u pulskom rodilištu je rođeno 36 beba manje, tj. prošle godine bilo je 1.323 beba, a u 2018. rođeno ih je 1.359.

Kada Državni zavod za statistiku bude objavio sve podatke, znat ćemo koja je situacija po gradovima i općinama, odnosno imamo li negdje ipak pozitivni prirodni prirast.

FABIO CAPELLO, popularni talijanski nogometni trener posjetio hrvatski štand na turističkom sajmu u Milanu

FABIO CAPELLO, popularni talijanski nogometni trener posjetio hrvatski štand na turističkom sajmu u Milanu

FOTOGALERIJA s 1. karnevala: Male maškare okupirale BADERNU

FOTOGALERIJA s 1. karnevala: Male maškare okupirale BADERNU