in

Novi priručnik Modelne šume Istre za roditelje i odgajatelje „Šumska pedagogija – za djecu novog doba“

Screenshot novo priračnika Modelne šume Istra o šumskoj pedagogiji

Modelna šuma Istra objavila je svoj dugoočekivani priručnik „Šumska pedagogija – za djecu novog doba“ s aktivnostima za roditelje, odgajatelje i edukatore. Priručnik se može besplatno preuzeti na www.modelnasuma.hr a ukoliko vas zanima tvrda kopija udruga Modelna šuma Istra šalje ga na upit. Autorice priručnika su odgajateljica Marinela Šuvalić  i magistra šumarstva Ana Fornažar.

Sve su fotografije i aktivnosti u priručniku izvorne i isprobane kroz dva programa koje udruga provodi, a to su „Priče iz šume – radionice za djecu“ i „Šumska pedagogija u Istri“.

Priručnik je nastajao oko dvije godine i konstanto se osvježavao s novim idejama i aktivnosti za rad s djecom u šumskom okruženju. Današnja je brošura potkrijepljena brojnim stručnim i znanstvenim referencama te donosi pozamašnu listu izvora literature i mrežnih stranica koje se bave šumskom pedagogijom. 

Priručnik je vrlo praktičan i namijenjen onima koji rade s djecom, te daje potrebne sadržaje za kreiranje vlastitih aktivnosti i radionica u šumi. Donosi više od 90 aktivnosti za djecu od 3 do 9  godina i primjere radionica za djecu od 7 do 12 godina.

Aktivnosti  iz šumske pedagogije su grupirane u: istraživačko-spoznajne aktivnosti, aktivnosti kretanja, senzorne aktivnosti, aktivnosti kreativnog izražavanja.

Uz to, ovaj materijal donosi i aktivnosti iz šumske pedagogije koje se mogu raditi u zatvorenom prostoru uz korištenje didaktičkih materijala s uputama kako ih izraditi. U uvodnom dijelu objašnjava se pojam šumske pedagogije, njezina načela i ciljevi.   

Šumska pedagogija, dakle, zastupa suvremeni, holistički pristup koji podupire cjelovit razvoj djeteta – potiče djetetove sposobnosti i stvaralaštvo kroz iskustveno učenje. Osim novih znanja, djeca usvajaju i praktične vještine te stječu kompetencije u poticajnom šumskom okruženju. Istaknute su i dobrobiti šumske pedagogije; fizičke, emocionalno-socijalne te mentalne ili kognitivne koje su od izuzetne važnosti za zdrav razvoj djece.

„Poželjno je da djeca što više izlaze iz „umjetnih svjetova“ te da kroz svoja čula iskustveno dožive svijet koji ih okružuje; da se popnu na stablo, dotaknu puža ili žabu, pomirišu cvijet, hodaju bosi po travi ili skaču po lokvama, da promatraju promjene koje se dešavaju u pojedinim godišnjim dobima – da se čude onome što priroda stvara“.

Priručnik je izrađen pod pokroviteljstvom Istarske županije – Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo.

Priručnik se može preuzeti ovdje , priopćeno je iz udruge sa sjedištem u Pazinu – Modelne šume Istra.

Foto Grad Poreč - Advent Poreč 2023.

POREČ: Završio najbogatiji adventski program u Istri. U anketi dajte prijedloge za 2024.

plodine

Plodine dobile novčanu kaznu zbog nepoštene trgovačke prakse