in

NOVIGRAD: Svečano otvoreni novi prostori za vrtiće Tičići i Girasole

Novigrad - Foto Tanja Kocijančić

Skromnom svečanošću i simboličnim rezanjem vrpce obilježeno je danas otvorenje dograđenog dijela zgrade u kojoj su smještena dva novigradska vrtića, Tičići i Girasole/Suncokret. Riječ je o dogradnji od oko 230 četvornih metara bruto površine u kojoj su od ove pedagoške godine smještene dvije jasličke skupine, po jedna iz Tičića odnosno Girasolea. Radovi na dogradnji vrijedni 2,7 milijuna kuna (s PDV-om) započeli su početkom svibnja ove godine, a natječajem su povjereni izvođaču Junior P. d.o.o. Novigrad. Autorica arhitektonskog rješenja i glavnog projekta je Karla Sučić iz novigradskog N.O.V.I.N.G.-a.

Otvoren dograđeni dio vrtića Tičići i Girasole – Foto Tanja Kocijančić 2021.

– Ovo je jedna od onih investicija za koje se kaže da su najbolje uložen novac u nekoj sredini, u nekom gradu. Zato mi je izuzetno drago da smo ovom dogradnjom vrtića omogućili još kvalitetnije uvjete rada i boravka djece i zaposlenika dviju novigradskih predškolskih ustanova, koje odlično rade i zaslužuju našu podršku. Nastavit ćemo zato osluškivati potrebe naših dvaju vrtića te nastaviti s potrebnim ulaganjima, od osiguravanja novih kapaciteta za smještaj vrtićkih grupa do proširenja vrtićke kuhinje. Posebno je važno da smo ovom dogradnjom omogućili da se sva djeca koja ispunjavaju uvjete upišu i smjeste u vrtiće, čime smo na kvalitetan način riješili potrebe naših najmlađih sugrađana odnosno njihovih roditelja, istaknuo je prigodom otvorenja gradonačelnik Anteo Milos.

Dograđeni dio novigradskog vrtića – 28.9.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Zahvalio je svima koji su omogućili da se radovi obave u kratkom roku te da dograđeni i potpuno opremljeni novi dio vrtića bude dovršen i spreman za prijem djece s početkom nove pedagoške godine. Posebno je zahvalio Talijanskoj uniji u Rijeci, koja je sufinancirala ovaj projekt iznosom od 525 tisuća kuna, a prenio je i kako je jutros s predstavnicima Unije održan sastanak na kojem je riječi bilo o nastavku suradnje na projektu izgradnje nove Talijanske osnovne škole u Novigradu, za koju je u tijeku iznalaženje izvora financiranja.       

Predstavnici Talijanske unije, predsjednik Maurizio Tremul i Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora, pohvalili su suradnju s Gradom Novigradom na ovom, ali i drugim zajedničkim projektima, posebno pak zahvalivši Gradu i gradonačelniku Milosu na svemu što čine za talijansku nacionalnu zajednicu u svojoj sredini. Tremul je još naglasio kako su ulaganja u infrastrukturu predškolskih i školskih ustanova važna, no jednako je važno ulagati i u kadrove, odgajatelje i učitelje, posebice one koji se bave djecom u njihovoj najranijoj dobi, u vrtićima i nižim razredima osnovnih škola.     

Okupljenima su se obratile i ravnateljice vrtića, Mirjana Andrilović iz Tičića i Arianna Doz iz Girasole/Suncokreta, zahvalivši na ovoj – kako su naglasile – više nego dobrodošloj i potrebnoj investiciji, koja će umnogome olakšati rad i podići standard u oba novigradska vrtića. 

Otvorenju vrtićke dogradnje prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Vivijana Fakin, predstavnici Zajednice Talijana Novigrad Glauco Bevilacqua i Paola Legovich Hrobat, predsjednica Upravnog vijeća DV Tičići Lorna Lisjak Makin, pročelnik Upravnog odjela za  poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Alen Luk, te predstavnici izvođača i nadzora radova, Ivan Ponjavić i Valdi Škrinjar.

Nakon pozdravnih i prigodnih riječi domaćina i uzvanika, okupljeni su pogledali kratki video uradak o zajedničkom projektu dvaju novigradskih vrtića nastao u okviru zavičajne nastave. Uslijedilo je potom rezanje vrpce, u čemu su gradonačelnik Milos i predstavnici Talijanske unije pomogli vrtićkim mališanima – Crisu i Ane Caridad, čime je i simbolično otvoren novoizgrađeni prostor vrtića.

Podsjetimo kako je ovom investicijom izgrađena prizemna dogradnja od oko 230 četvornih metara bruto površine, uz postojeću vrtićku zgradu u njezinom sjeverozapadnom dijelu. U novom prostoru smještene su dvije jedinice dnevnog boravka za djecu jasličke dobi, svaka površine od 60 četvornih metara, kako i predviđaju pedagoški standardi.

Po jednu od tih vrtićkih soba koristit će Tičići odnosno Suncokret/Girasole, dok će ostatak prostora i u njega smještene sadržaje koristiti zajednički. U dograđenom dijelu zgrade smještena je i garderoba, prostor za njegu djece sa sanitarnim uređajima i trijažu, nova prostorija praonice i glačaonice te dijelom natkrivena terasa.

Dodajmo kako DV Tičići danas broji 120 djece, od čega njih 54 u četiri jasličke grupe. Suncokret/Girasole pak broji 70 mališana, od čega njih 25 u dvije jasličke skupine.

Izvor Grad Novigrad

Prijem za načelnike Poreštine ususret Danu policije i blagdanu Sv. Mihovila

U Funtani državno natjecanje u lovu na tunu