in

Pliško: Marčana dobila najmoderniji vrtić – USKORO KREĆU UPISI

Na tisuću kvadrata otvoren vrtić vrijedan 14 milijuna kuna

Novoizgrađeni vrtić “Vrtuljak” u Marčani svoja je vrata djeci otvorio u ponedjeljak. Nakon dovršetka radova, koji su započeli krajem 2019. godine, vrtić je spreman primiti čak 72 mališana. Načelnik Općine Marčana Predrag Pliško iskazao je zadovoljstvo novim suvremenim vrtićem u središtu mjesta kojim je, kako kaže, poboljšana društvena aktivnost.

– To je kapitalni projekt značajan za cijelu općinu, pogotovo za naselje i ljude. S osnovnom školom i sportskom dvoranom, vrtić čini jednu jedinstvenu obrazovnu cjelinu. Ovoj je ustanovi sada omogućeno da ima adekvatan prostor za raznorazne predstave, izložbe i ostale društvene aktivnosti. Time se na bolje promijenila sama vizura Marčane, a ono što je najbitnije, povećao se broj upisa djece, kaže nam Pliško.

Napominje i kako će svu zainteresiranu djecu uspjeti upisati u vrtić u Marčanu tako da neće morati odlaziti u druge općine ili grad. Prijašnji je problem bio nedostatak prostora za svu djecu, a kako ističe Pliško, predviđeno je da novi vrtić može primiti i do 68, odnosno čak 72 djece.

Koliko novi vrtić znači djeci, roditeljima i odgojiteljima, opisala je i ravnateljica vrtića “Vrtuljak” Klara Lukašić Buić. Slavlje povodom otvorenja ipak nisu mogli održati zbog epidemioloških razloga, no i to će, napominje, realizirati čim se ukaže prilika.

– Svi planirani projekti sada će se uspjeti i ostvariti. Puno više sadržaja i integriranih programa kojima pripada i tjelesna aktivnost, moći ćemo provoditi unutar novog vrtića, priča nam Lukašić Buić.

U vrtiću se nalaze četiri odgojne skupine – Bubamare, Leptirići i Pčelice, a uskoro će otvorena biti i skupina Ježići. Svaka od njih ima novi funkcionalni prostor od 60 kvadrata u kojoj s djecom rade dvije odgojiteljice.

– Trenutno u vrtiću borave tri skupine. U predškolskoj skupini je 22 djece, u mlađoj vrtićkoj skupini 17, dok ih je u jasličkoj 12. Od jeseni kreće i četvrta skupina, a upisi započinju u travnju. Zavisno o potrebama mještana, nakon upisa ćemo naknadno odlučiti hoće li to biti jaslička ili vrtićka skupina, dodaje ravnateljica.

O zahtjevnosti i veličini ovog projekta govore i brojke. Velika parcela na kojoj je smješten vrtić proteže se na više od 3.600 kvadrata, otkriva nam Pliško pa dodaje da tlocrtna površina izgrađenog vrtića iznosi 987 kvadrata. Kaže i kako je iz europskih fondova vrtiću osigurano 7,2 milijuna bespovratnih sredstva, a ugovor je potpisan na 11,5 milijuna kuna.

– Čekamo nadzor da nam potvrdi dodatne troškove, tako da očekujemo da će ukupna vrijednost investicije iznositi 14 milijuna kuna, konstatira Pliško.

Foto Lovre Zupanc

Izvršitelj radova bila je tvrtka TGT-ADRIATIK, a za opremanje, koje iznosi gotovo milijun kuna, bila je zadužena tvrtka Fusio iz Poreča.

Izvor IDS-DDI

Plenković: Stožer će u petak objaviti detalje o mjerama u nastavi

ROVINJ: Prvo edukativno – ekološko druženje novoosnovane BIOISTRA