in

POREČ: Bruno Brščić putuje na svjetsko natjecanje mladih fizičara u Gruziju, Grad će mu pomoći

Bruno Brščić iz Poreča, najbolji učenik pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile 5. srpnja zajedno s timom drugih srednjoškolaca putuje na međunarodno natjecanje mladih fizičara svjetske razine u Gruziju, na čemu su mu podršku i čestitke na današnjem prijemu u gradskoj palači uputili gradonačelnik Loris Peršurić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić.

Brščić, učenik trećeg razreda gimnazije, na ovo se natjecanje plasirao putem državnog turnira mladih fizičara na kojem se predstavio s radom o kružećim cilindričnim magnetima kojeg je prezentirao s kolegom Noelom Galantom i zauzeo 7. mjesto. Tako će Brščić i Galant (oboje kod mentorice Nade Ćakić) s još trojicom kolega iz drugih hrvatskih škola nastupiti u Gruziji i braniti boje Istre i Hrvatske.

Na prijem je Brčić gradonačelniku i pročelnici govorio o natjecanju, svojim planovima za dalje, ali i o brojnim uspjesima koje je ostvario – samo u ovoj školskoj godini bio je državni prvak u logici, prvi na županijskom natjecanju u matematici i 17. na državnom natjecanju iz istog predmeta, te osvojio drugo mjesto na županijskim natjecanjima iz biologije, kemije i fizike. Također, ove školske godine odrađivao je i državna natjecanja iz prošle godine, lani odgođena zbog pandemije. Nastupio je na županijskom natjecanju za druge razrede iz kemije na kojem je došao prvi, zatim iz županijskom  iz biologije gdje je došao drugi, a iz županijskog natjecanja iz fizike treći. Prošao je i na državno iz matematike gdje je zauzeo treće mjesto u B kategoriji, a na državnom natjecanju iz kemije došao je 15.

Gradonačelnik Peršurić istaknuo je kako su ponosni na znanja i uspjehe naših Porečana, kako u zemlji tako i u svijetu, a Bruno Brščić će ovako na najbolji mogući način predstaviti Poreč, Istru i Hrvatsku. Grad Poreč će pokriti troškove putovanja i boravka na koje Bruno ide sa još 4 učenika iz Hrvatske, okupljenih u udrugu Istraživački centar mladih, priopćeno je iz Grada Poreča.

Bez vode 2. srpnja dijelovi Kaštelira i Višnjana

Premijer poduzetnicima: Cijepljenje će biti uvjet za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta