in

Premijer poduzetnicima: Cijepljenje će biti uvjet za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta

Cijepljenje će biti uvjet za dobivanje potpore za očuvanje radnih mjesta, najavili su u četvrtak premijer Andrej Plenković i ministar rada Josip Aladrović. Na pitanje hoće li cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpora, premijer Plenković je na presici nakon Vlade odgovorio: “Da, nastojat ćemo to povezati.”

“Mislim da moramo povezati te dvije stvari. Ne možemo očekivati dobivanje potpora, a ne dati ni minimalan doprinos zdravstvenoj sigurnosti”, rekao je premijer, piše Poslovni.hr..

Smatra “da bi bilo fer”, da se korisnici potpora za očuvanje radnih mjesta cijepe i tako pridonesu zdravstvenoj sigurnosti, u situaciji u kojoj je država osigurala dovoljno cjepiva i poduprla gospodarstvo izdašnim potporama.

Najavio je da će mjere donijeti Hrvatski zavod za zapošljavanje, kako bi se, kako je rekao “povezala ta dva procesa”, tj.cijepljenje i dobivanje potpora.

Napomenuo je da nije slučajno Vlada danas odlučila donirati 310 tisuća doza susjednim zemljama, te da imamo milijun i 300 tisuća neutrošenih doza cjepiva.

Premijer se nada da jesen neće donijeti epidemiološku situaciju u kojoj bi morale biti vraćene horizontalne potpore.

Ministar rada Josip Aladrović je pak rekao da trenutno gotovo svi sektori mogu raditi neograničeno, pa horizontalne potpore koje znače da svi dobivaju jednako, nisu potrebne, jer je tržište rada stabilizirano.

“Horizontalne mjere zamjenjujemo ciljanima, za određene sektore”, rekao je Aladrović.

Epidemiološka i ekonomska kriza po njegovim riječima su povezane: što je veći broj cijepljenih to su posljedice za ekonomiju manje.

“Jedan od vidova takve ekonomske veze je upravo da stimulirao ljude da se cijepe… i da povežemo epidemiološke i ekonomske mjere”, dodao je.

Po njegovim riječima, ekonomski više ne možemo “podnositi štete zbog toga što pojedinci i dio građana odbija cijepljenje”.

Kaže i da neće biti elemenata prisile i obveze cijepljenja, nego se želi “stimulirati društveno odgovorne u postupku cijepljenja, da mogu ekonomski bolje proći kroz krizu”.

Ciljani sektori za potpore po njegovim riječima bili bi prvenstveno uslužni, kao što su ugostiteljstvo i hotelijerstvo, event industrija, povremeni prijevoz i putničke agencije dok su na primjer građevinarstvo, IT, trgovina i prerađivačka industrija bolje prošli, a neke od tih djelatnosti i povećale zaposlenost u krizi.

Pretežak fiskalni teret

Priznao je i da država financijski više ne može podnijeti teret dosadašnjih potpora.

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.poslovni.hr/hrvatska/cijepljene-ce-biti-uvjet-za-potporu-za-ocuvanje-radnih-mjesta-4294534

POREČ: Bruno Brščić putuje na svjetsko natjecanje mladih fizičara u Gruziju, Grad će mu pomoći

Latin: Marčana u lipnju zabilježila dobar turistički promet, manje ima vikendaša