in

POREČ: Omiljeni “gornji” vrtić dobit će novo ruho – Potpisan ugovor za energetsku obnovu

Foto Tanja Kocijančić

Danas su u dvorištu vrtića Radost II u Poreču gradonačelnik Loris Peršurić i član Uprave riječke tvrtke Premec, izabrane za izvođača radova, Tomislav Premec potpisali ugovor za energetsku obnovu ovog vrtića, u prisustvu djelatnika gradske uprave i ravnateljice DV Radost Divne Radola.

Potpis ugovora – Divna Radola, Loris Peršurić i Tomislav Premec – Foto Tanja Kocijančić

Uspješnom prijavom na javni poziv za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Poreču su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od milijun kuna za obnovu zgrade dječjeg vrtića Radost II. Ova zgrada, popularnija kao “gornji vrtić, sjedište je područnog odjela vrtića Radost koji pohađa više od stotinu djece. Riječ je o zgradi koja je klasificirana kao kulturno dobro, te ima kulturno-povijesni značaj za Poreč.

Gradonačelnik je najavio da će se radovi odvijati u dvije faze a trebali bi biti okončani u rujnu iduće godine.

Potpis ugovora – Divna Radola, Loris Peršurić i Tomislav Premec 9.9.201. – Foto Tanja Kocijančić

– Danas objekt zapošljava 18 ljudi, te pruža jasličku i vrtićku skrb za 105 djece, u pet vrtićkih i jednoj jasličkoj. Casa Pia, odnosno kako je mi u Poreču zovemo i Gornji vrtić, sigurno je jedan od traženijih vrtića jer je omiljen među generacijama djece i roditelja. Tako da bi obnova puno značila ne samo za vrtić i njegove polaznike, već i za cijeli grad zbog njegove pozicije u centru grada, te kulturno-povijesnog značaja. Dodatno, ovime nastavljamo našu politiku ulaganja u naše najmlađe, rekao je gradonačelnik spomenuvši da time ulaganja u objekte za smještaj djece ne prestaje, odnosno da će se Grad Poreč i dalje pripremati i prijavljivati na natječaje i javne pozive kako bi se rasteretio proračun.

Podsjetio je da je Grad prijavio projekt obnove Gornjeg vrtića (Radost II) na Javni poziv Fonda, nakon što je ostvario pravo na stopostotno financiranje do danas već dovršene izrade projektne dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti te konzervatorske podloge.

Kao takav, projekt obnove zgrade Gornjeg vrtića bio je spreman aplicirati na Javni poziv Fonda. Prijavljeni projekt podrazumijeva radove konstrukcijsko energetske sanacije krovne potkonstrukcije, termoizolaciju kosog stropa, te poda prema negrijanom tavanu, radove sanacije krovišta i krovnog pokrova, radove zamjene kompletne stolarije, te radove kompletne sanacije sustava elektroinstalacija i zamjenu rasvjetnih tijela, kao i uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem predmetnih radova. Kako iz razloga konzervatorskih ograničenja po pitanju energetskih svojstava obnova fasade nije bila prihvatljiv trošak u sklopu ovog natječaja, Grad Poreč bi financirao obnovu fasade paralelno s prijavljenim radovima, te će i za taj dio radova tražiti dodatne izvore sufinanciranja.

Konzervatorska suglasnost za ovaj vrtić je dobivena, projektno-tehnička dokumentacija spremna, a sve je to bio uvjet kako bi se uopće moglo prijaviti na natječaj.

Ravnateljica Radola istaknula je zadovoljstvo što se konačno krenulo u ovu investiciju, te da će zgrada i dalje ostati namijenjena predškolskom odgoju djece.

Beroš o “crvenoj” Hrvatskoj: Rezultat nepridržavanja mjera i necijepljenja

Na temu KAŠTIJUN: Uskoro tematska sjednica Skupštine