in

Beroš o “crvenoj” Hrvatskoj: Rezultat nepridržavanja mjera i necijepljenja

Ministar Beroš - Foto Vlada RH

Cijela se Hrvatska zacrvenila na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio u četvrtak. Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na krati ECDC-a mijenja nagore.

Novu je kartu komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš, na Twitteru.

U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih!”, napisao je.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježen je 941 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.335. Među njima su 554 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata. Preminulo je 10 osoba, objavio je N1.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Karta ECDC-a ima savjetodavnu funkciju, ali se neke države članice EU oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Primjerice, Hrvatska je sad u crvenom i to znači da će većina zemalja imati drugačija pravila za svoje građane koji se vraćaju iz naše zemlje. Morat će imati Covid potvrdu ili će morati u karantenu, sukladno propisima u pojedinim zemljama.

Stanje na karti često je i vodič turistima i pokazatelj koliko je sigurno ići u neku zemlju i kojih se pravila moraju pridržavati.

Zbog etilen-oksida s polica se povlači Janina voda

POREČ: Omiljeni “gornji” vrtić dobit će novo ruho – Potpisan ugovor za energetsku obnovu