in

POREČ: Tjedan u znaku znanosti i projekta Erasmus+ Lost in Space u TUŠ-u Antona Štifanića

Porečka Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića nastavlja vrlo uspješno provodi Erasmus+ projekte pod koordinacijom prof. Tatjane Gulić Pisarević i školskog Erasmus+ tima pomoću kojih sudionici razvijaju niz vještina i stječu vrijedna znanja .U razdoblju od  29. rujna do 5.listopada 2019.godine  organiziran je projektni sastanak u Poreču u kojem je sudjelovalo 65 učenika i profesora iz Engleske, Španjolske, Francuske, Italije, Grčke i Hrvatske. Cilj je bio približiti mladima znanost, s posebnim naglaskom na astronomiji.

Erasmus+ LISP tjedan u Poreču obilježio je  posjet višnjanskoj Zvjezdarnici, promatranje Saturna i predavanje Korada Korlevića, koji je svojim govorom o aktivnostima i uspjesima Zvjezdarnice i Znanstveno istraživačkog centra nadahnuo ne samo učenike, već i profesore u pratnji. Tijekom Erasmus+ tjedna učenici su prisustvovali trima radionicama u organizaciji Znanstveno istraživačkog centra Višnjan. Tijekom prve radionice učenici su uz pomoć voditelja složili pravi pravcati mikroskop, kojega su mogli ponijeti kući kao suvenir, ali i testirali ga na licu mjesta te doznati koliko su bili precizni prilikom izrade istoga. Petar Čuček vodio je pak dvije različite radionice, jednu na temu bakteriološke analize predmeta opće uporabe poput mobitela ili kvake na vratima, nakon čega su ispitivali utjecaj UV zračenja na različite sojeve bakterija, te drugu radionicu gdje je predstavljena izrada magnetometra.

Tjedan Erasmus + projekta Lost in Space vrvio je aktivnostima – od znanstvenih predavanja i radionica pa sve do posjeta gradićima Rovinju,  Motovunu i Vrsaru – biserima naše Istre. Vrlo zanimljiv bio je i obilazak Jame Baredine i upoznavanje endemske vrste čovječje ribice. Program je bio sveobuhvatan i dinamičan te je zadovoljio u potpunosti uvjete STEM područja projekta. Gostima su predstavljene naše relevantne znanstvene institucije poput Instituta “Ruđer Bošković” te Instituta za poljoprivredu i turizam.

Dr. Mirta Smodlaka iz Instituta Ruđer Bošković je tijekom predavanja učenicima predstavila aktivnosti Instituta i naglasila da je jedan od glavnih ciljeva očuvati oceane i njegovu biološku raznolikost budući da veliki dio svjetskog stanovništva ovisi o resursima povezanim s oceanima. Stoga svi zajednički moramo sudjelovati u prevenciji i reduciranju zagađenja i pretjeranog izlova riba. Institut je povezan sa srodnim institucijama i uvijek vrlo rado organizira radionice i surađuje u projektima za učenike i studente s ciljem popularizacije znanosti. Bili smo vrlo ponosni što smo gostima mogli pokazati ovu međunarodno poznatu i značajnu instituciju, koja već godinama djeluje u našoj sredini.

Dipl.ing. Zoran Užila sa svojim kolegom iz Instituta za poljoprivredu i turizam predstavio je učenicima u njihovom laboratoriju kako ph vrijednost utječe na odabir kultura za uzgoj, te su učenici razgledali impresivni stari austro-ugarski vinski podrum.

Na putu do Motovuna naši učenici ispričali su svojim gostima sve o povijesti ovog pitoresknog gradića na brežuljku, a tijekom dvosatnog razgleda pokazali su im sve najznačajnije kulturne znamenitosti ovoga grada, od crkve Sv.Stjepana, Gradskih zidina pa do znamenitih trgova, ulica, vrata i palača. Poseban interes gostiju pobudile su motovunske zmajeve brazde, najsnažnije izvorište pozitivne energije u Istri.

Sudionici projekta proveli su tjedan družeći se s novim prijateljima iz različitih država Europe, svi su bili opušteni učeći istovremeno o kemiji, fizici, astronomiji, poljoprivredi. Svima će ostati u sjećanju svečana večera u hotelu Aminess Maestral koja je prošla u vrlo ugodnom raspoloženju, a posebno je dirljiv trenutak bio rastanak kad su se sudionici pozdravljali, svjesni da će im tjedan u znaku Erasmusa i znanosti u Poreču zauvijek ostati u predivnom sjećanju, prenijela nam je dojmove prof. Gulić Pisarević, koordinatorica Erasmus+ projekata.

NOVIGRAD: Turnir za kupnju radiološkog uređaja za Dom zdravlja u Umagu osvojili Miro Ungar i Ivan Pauletić

POREČ: S plesnom radionicom za djecu “U ritmu čitanja” počinje Mjesec hrvatske knjige