in

POREČ: U gradnju 3 vrtića u 3 godine uloženo 10 milijuna kuna

Dračevac/Foto Tanja Kocijančić

Prema analizi o proračunskim izdvajanjima za predškolsko obrazovanje u 2018., koju je proveo portal Gradonačelnik.hr, Poreč se nalazi među gradovima koji su najviše od svih u godinu dana povećali proračunska izdvajanja za vrtiće.

Među vodećih deset po izdvojenim sredstvima za predškolsko obrazovanje po stanovniku je, uz nekoliko gradova iz Istre, i Poreč koji je u tu svrhu izdvojio 1.337,19 kuna po stanovniku, odnosno, za izgradnju i opremanje tri vrtića u tri godine izdvojio više od 10 milijuna kuna.

– Naši najmlađi svakako su naš prioritet. Danas smo jedan od samo nekoliko gradova u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove. Na primjer, u samo jednu godinu broj upisane djece u vrtićima veći je za njih 50. U osnovnim smo školama ima više od 1.300 školaraca, a prije samo par godina bilo ih je 1.100, piše u priopćenju Grada Poreča.

Prošli smo mjesec počeli graditi novi vrtić na našem području, u naselju Žbandaj, koji će imati kapacitete za 64 djece u 4 skupine – od rane do predškolske dobi, a planirano je da djeca u novi objekt krenu iduće godine. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 5,1 milijuna kuna bez PDV-a. Inače, ovo je izgradnja već trećeg vrtića i jaslica u protekle tri godine – nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi, nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, a EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene su jaslice i vrtić. Još ranijih godina izgrađeni su područni dječji vrtići u Varvarima i Baderni, te se ovim budućim u Žbandaju još jednom nastavlja dobra praksa da se predškolske ustanove otvaraju u manjim mjestima blizu domova mladih obitelji, što je vrlo dobro prihvaćeno, kako od strane korisnika, tako i od pedagoga., kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

policija kontrola promet

Počelo MARTINJE – U Umagu vozio bicikl s preko 3 promila

UMAG: Policija našla kradljivce mopeda i bicikla