in

POREČ: Učenici TUŠ-a na ERASMUS+ Mobilnosti u Španjolskoj – Tjedan učenja i druženja

U posljednjem tjednu siječnja sedmero učenika i dvije profesorice porečke škole TUŠ Antona Štifanića boravili su u španjolskom gradu Denia, stotinjak kilometara udaljenom od Valencie i isto toliko od Alicantea, u priobalnom području poznatijem pod nazivom Costa Blanca. Učenici su ondje boravili u sklopu Erasmus+ projekta Lost in space, kojega TUŠ pod koordinacijom profesorice Tatjane Gulić Pisarević provodi u suradnji sa školama iz Velike Britanije, Grčke, Francuske, Italije te spomenute Španjolske. Cilj projekta je razviti među učenicima interes za znanost, STEM predmete, osobito astronomiju.

Naša španjolska avantura započela je dvosatnim letom avionom, za neke prvo takvo iskustvo u životu. Bio je to dan kada je Hrvatska rukometna nacionalna vrsta, kako prigodno, igrala svoju finalnu utakmicu na Europskom prvenstvu, upravo protiv Španjolske. Po dolasku u grad domaćin učenici su se smjestili u obitelji svojih vršnjaka, gdje su boravili tijekom cijelog tjedna. S domaćinima su objedovali, izlazili u obilaske, družili se, a tijekom radnog dijela sastanka sudjelovali su na radionicama u školi domaćina, Colegio Paidos. Radionice su bile osmišljene oko izrade društvene igre Lost in space, a rad je uključivao različite aktivnosti, od slikanja pa do 3D printanja i snimanja video uradaka. Osim toga, učenicima su predavanje održali stručnjaci iz Costa Blanca Astronomical Society, a planirano promatranje neba je zbog loših uvjeta te večeri, moralo biti otkazano.

Svoje uratke su učenici predstavili posljednjeg dana sastanka, kada su ih prezentirali i roditeljima, nastavnicima i svima onima koji su doprinijeli organizaciji ovog sastanka, na završnoj svečanosti u lokalnom Nautičkom klubu. U sklopu radnog dijela, učenici su posjetili i Muzej znanosti u Valenciji, koji se nalazi u impresivnom Gradu znanosti i umjetnosti. Muzej je u potpunosti interaktivan, u svakoj izložbenoj prostoriji moguće je izložbene primjerke dotaknuti i osjetiti na neki način, a zgrada u kojoj je Muzej smješten je sama po sebi svojevrstan izložbeni primjerak futurističkog oblika.

Domaćini su s ponosom svoje goste poveli i u razgledavanje grada, u kojemu se mogu vidjeti ostatci civilizacija Ibera, Grka, Rimljana, Napoleona te ostatci islamske civilizacije, a posebno su istaknuli dvorac iz 11. stoljeća te bogatu ribarsku tradiciju. Grad je to gastronomije, srdačnih ljudi i obilja sunčanog vremena, gdje su se naši učenici doista osjećali kao kod svoje kuće. Kada je došlo vrijeme za rastanak, neki su pustili i suzu uz pitanje: „Zar doista moramo ići kući?“. Iako će 31. siječanj 2020. u povijesti Europske unije ostati zabilježen kao dan kada je Velika Britanija napustila europsku obitelj, dan je to kada su se učenici iz pet europskih zemalja, uključujući Britance, osjećali povezanijima nego ikad jer Erasmus+ upravo to čini; zbližava učenike, nastavnike i škole diljem Europe i daje im mogućnost da uče jedni od drugih te stječu iskustvo i znanja koja im škole unutar učionica ne mogu ponuditi.

Danijela Banko i Ljiljana Badrov Frleta

POREČ: Prvi PROMOFORUM iznad očekivanja – O izazovima i razvoju ljudskih potencijala u turizmu

FUŠKULIN: Prijavite se na radionicu ZAKANTAJMO PO STARINSKI