in

POREČ: Zaživio projekt „Rukomet u vrtićima“

Foto Grad Poreč - Rukomet u vrtiću

Porečki vrtićarci odnedavno aktivno vježbaju rukomet, uključivši se u projekt „Rukomet u vrtićima“. Rezultat je to krajem prošle godine potpisanog sporazuma između Hrvatskog rukometnog saveza, Grada Poreča i Rukometnog kluba Poreč o provođenju Master plana EHF-a i HRS-a „Rukomet u vrtićima“.

Ovaj je program namijenjen za vrtićarce od pet i više godina, a za sada su prvi počeli trenirati mališani u vrtiću Paperino, dva puta tjedno, dok će se djeca iz vrtića Radost priključiti programu uskoro, kad budu gotovi radovi na zgradi vrtića Radost II i prostorni im uvjeti to dozvoljavali.

Foto Grad Poreč - Rukomet u vrtiću
Foto Grad Poreč – Rukomet u vrtiću

Kako kaže član radne skupine projekta i voditelj projekta na lokalnoj razini Vedran Vrus, ovaj projekt Europske rukometne federacije, već je odavno zaživio u nekim europskim državama, a od ove se godine u njega uključio i Hrvatski rukometni savez. – Ovim će projektom djeca predškolske dobi biti bogatija za još jednu novinu koja će biti uključena u redoviti program Univerzalne sportske škole svakog vrtića. Cilj samog projekta je uključivanje što većeg broja djece u sport, kaže Vrus. Uz njega, djecu podučavaju i trener Marin Šafradin i odgajateljice koje su prošle obuku za ovaj program. Svaki je vrtić kroz projekt dobio posebne rekvizite, kao što su lopte za vježbanje, golove, didatkička pomagala, majice za djecu s logom „Vrtka“, te certifikat koji će biti na ulazu u ustanovu.

Od strane HRS-a formirana je radna skupina vrhunskih kineziologa i pedagoga na čelu sa Lidijom Bojić-Ćaćić, dok su članovi radne skupine: Rajko Rajović, Lino Červar, Vedran Vrus, Sara Kakuk, Marina Tomac-Rojčević i Krešimir Pažin. Svi navedeni imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom predškolskog uzrasta u svojim sredinama te su njihova vrijedna iskustva i specifična znanja bila od velike pomoći HRS-u. Radna skupina osmislila je i edukacijski materijal za sve kineziologe i odgajateljice koji će provoditi program.

Foto Grad Poreč - Rukomet u vrtiću vježba sport djeca
Foto Grad Poreč – Rukomet u vrtiću

Inače, Grad Poreč i Rukometni klub Poreč izabrani su među prvih šest gradova/klubova iz Hrvatske koji su dio ovog projekta Europske rukometne federacije i Hrvatskog rukometnog saveza. Cilj je razviti rukomet od samih početaka dječje dobi, odnosno od vrtića, te motivirati djecu i provoditi sadržaje prilagođene njihovoj dobi. 

Valja istaknuti i kako osim projekta „Rukomet u vrtićima“, porečki vrtićarci predškolarci u dječjim vrtićima Radost i Paperino vježbaju i u programu Univerzalne sportske škole u vrtićima, čiju su realizaciju lani pokrenuli Sportska zajednica grada Poreča, Udruga kineziologa Poreč, te gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti. Djeca u ovom programu treniraju dva puta tjedno, a provodi su u obje ove predškolske ustanove, kako u matičnim ustanovama, tako i u područnim odjelima.

U ovaj je program uključeno oko 130 djece, a osnovni cilj programa ove sportske škole je poticanje višestranog psihosomatskog razvoja djece predškolske dobi i to da se zadovolje dječje potrebe za kretanjem i igrom, praćenjem i razvojem njihovih osobina i sposobnosti te sportskih znanja primjernih za tu dob, što su kako djeca, tako i roditelji vrlo dobro prihvatili, priopćeno je iz Grada Poreča.

Noć muzeja u Poreču - Foto Zavičajni muzej Poreštine 2023.

“Muzeji su važni”: Velik interes za povijest Poreča i vrijednu ostavštinu plemićke obitelji Polesini

Foto Atletski klub Maximvs

Intenzivan vikend za porečke Maximvse: Dva natjecanja, odlični plasmani i medalje