in

“Muzeji su važni”: Velik interes za povijest Poreča i vrijednu ostavštinu plemićke obitelji Polesini

Noć muzeja u Poreču - Foto Zavičajni muzej Poreštine 2023.

Nakon pauze od dvije pandemijske godine ponovno je uživo održana manifestacija Noć muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Ovogodišnju 18. Noć muzeja s temom „Muzeji su važni” obilježilo je 450 programa u 180 muzejskih i srodnih ustanova diljem Hrvatske

Prošlog petka je održana osamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja a koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.
Porečka Noć muzeja ove se godine vratila se u punom sjaju, što su jedva dočekali i organizatori i brojna publika koja je pratila program koji se već tradicionalno održao u Istarskoj sabornici.
Program je otvoren stručnim vodstvom po povijesnoj jezgri. Viši kustos Davor Munda upoznao je prisutne s poviješću grada i najznačajnim kulturno-povijesnim spomenicima, s posebnim naglaskom na najnovija otkrića na Maraforu. Kustosice Vltava Muk i Klaudia Bartolić Sirotić održale su keramičarsku radionicu za djecu, u kojoj se dvadesetak djece upoznalo s osnovnim tehnikama izrade keramičkih predmeta te izradilo svoje uljanice po uzoru na antičke. Program u Istarskoj sabornici nastavljen je predavanjem „Poreč u arhivskim fondovima Konzervatorskog odjela iz Trsta” kustosa Gaetana Benčića, u kojem je predstavio većim dijelom javnosti nepoznate fotografije, nacrte i dokumente koji se odnose na porečke spomenike iz prve polovice 20. stoljeća.
Posebno je zanimljivo bilo predstavljanje novih akvizicija iz obiteljske kolekcije Polesini, koje su zajednički predstavili kustos Gaetano Benčić i ravnateljica Elena Uljančić. Riječ je o iznimnoj umjetničkoj, fotografskoj i knjižnoj ostavštini te ostavštini dokumentacijske građe obitelji Polesini. Ova vrijedna ostavština dokumentira povijest jedne od najznačajnijih istarskih plemićkih obitelji, ali i život Poreča i Poreštine od kraja 18. do polovice 20. stoljeća.
Krajem prošle godine Grad Poreč-Parenzo je osigurao sredstava kojim je otkupljeno 8 vrijednih predmeta: tri slike s prikazom članova obitelji Polesini iz 19. stoljeća, plemićke potvrde iz 18. i 19. stoljeća kao i prsten darovan od cara Franje I., srebrni jedeći pribor i fotoalbum s fotografijama dvorca Isabella s kraja 19. stoljeća. Polesini je muzeju velikodušno donirao značajan broj predmeta – razne tiskovine, knjige i rukopise, ali i dva fotografska albuma, čime je zbirka fotografija obogaćena za više od 800 fotografija, nastalih tijekom 1920-ih i 1930-ih. Riječ je fototeci s minuciozno opisanim godinama, ljudima i motivima na fotografijama. Fotografije rasvjetljavaju svakodnevni život obitelji, ali i veliki broj detalja o Poreču, njegovoj okolici, posebno Červaru, i načinu života. Otkupom i donacijama muzejski fundus je upotpunjen djelima izuzetne kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti za lokalnu ali i nacionalnu povijest, kulturu i umjetnost, a sva su se ovom prilikom mogla uživo razgledati.


O važnosti ovog otkupa i donacije, kao i svojim razlozima da svoju ostavštinu preda na čuvanje Zavičajnom muzeju Poreštine, govorio je i Gian Paolo Polesini, novinar i fimski kritičar, koji živi i radi u Udinama. U razgovoru, koji je moderirala Elena Uljančić, prisjetio se svog prvog posjeta Poreču, progovorio o svom odnosu prema gradu, ali i iznio niz podataka koji otkrivaju bogatu prošlost ali i tešku sudbinu obitelji. 
Večer je zaokružena čitanjem dramskih tekstova pod nazivom „Karusel Goldoni” koje su pripremili članovi Društva prijatelja Giostre iz Poreča.

Ovogodišnja tema „Muzeji su važni” apostrofirala je moć koji muzeji imaju u komuniciranju važnosti održivog razvoja, zaštiti i očuvanju materijalne i nematerijalne baštine i suradnji s lokalnom zajednicom, a sudeći prema posjećenosti pokazalo se da su muzeji zaista važni i potrebni lokalnoj zajednici.

Izvor Zavičajni muzej Poreštine

Sonja Rajko

“Matematička čajanka sa Sonjom” u porečkoj knjižnici

Foto Grad Poreč - Rukomet u vrtiću

POREČ: Zaživio projekt „Rukomet u vrtićima“