in

PROJEKT ZA DJECU U TARU: Zbog velikog rasta broja učenika stara Zajednica Talijana pretvara se u školsku zgradu

Andrea Baksa/Foto Tanja Kocijančić

Stara Zajednica Talijana dobit će 3 učionice/Foto Tanja KOCIJANČIĆ

Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ

Budući da je postojeća matična zgrada Osnovne škole Tar-Vabriga postala pretijesna, a manjak prostora osjeća se i u područnom odjelu u Vabrigi, općinska uprava odlučila se na novu investiciju. Naime, stara Zajednica Talijana, koja se nalazi preko puta škole i ne koristi se godinama, obnovit će se kako bi se ondje uredile 3 učionice za ukupno 58 djece. Općinski je to projekt vrijedan 1,53 milijuna kuna bez PDV-a, za koji je predan zahtjev za izdavanje građevne dozvole. Očekuje se da će to biti spremno u idućih 15 dana. Nakon što radovi počnu, potrebno je šest mjeseci da bi se projekt realizirao. No, općini još predstoji i otvaranje javne nabave za izbor izvođača radova.

Prema projektu, na prizemlju, prvom i drugom katu uredila bi se po jedna učionica, a svaku će pratiti sanitarni čvorovi i kabinet, osim na prizemlju gdje će se smjestiti strojarnica. Cijela zgrada imat će ukupno 252 četvorna metra neto površine.

Kako je došlo do tolikog povećanja broja učenika?

-Trend porasta broja učenika bilježimo u zadnjih desetak godina zbog atraktivnosti, turističke usmjerenosti i razvijenosti Općine  Tar – Vabriga koja osigurava zaposlenost, visok standard  i kvalitetan obiteljski život. No, razlog je i naša škola koja je kvalitetna škola u manjoj sredini koja se može pohvaliti ugodnim ozračjem za odrastanje i školovanje kroz tradicionalne vrijednosti, te uz suvremeni pristup učenju i radu. To su prepoznali mnogi roditelji iz općine i okolice, kaže nam ravnateljica Osnovne škole Tar-Vabriga Andrea Baksa.

Osim toga zbog osjetljivosti i razumijevanja Istarske županije kao našeg osnivača škole, Baksa veli da imaju potporu u brizi za djecu s poteškoćama zbog čega svake godine imaju podjelu razreda na dva odjela, čime se i broj razrednih odjela povećao. Zbog toga imaju potrebe za više učionica.

-U zgradi škole u Vabrigi  imamo 4 učionice, a od  2018. godine hvalevrijednu novu blagovaonicu i sportsku dvoranu koja je značajno podigla kvalitetu rada i boravka u Vabrigi. U glavnoj zgradi u Taru imamo 11 učionica, od toga zadnja je napravljena potkrovna učionica za razrednu nastavu prije 2 godine čime smo ispunili sve prostorne kapacitete zgrade, sportsku dvoranu i podrumsku učionicu.

Trenutno imamo 14 razrednih odjela a 16 učionica čime smo zaista dosegli prostorni maksimum, te daljnjim povećanjem razrednih odjela imali bismo prostorni problem jer nemamo učionica, komentirala je ravnateljica.

Svi ovi trendovi i pokazatelji znak su i pozitivan alarm, nastavlja ona, za krajnju potrebu  izgradnje nove školske ustanove koja bi zadovoljila sve njihove prostorne i druge potrebe.

-Najavljena obnova stare zgrade Zajednice Talijana nedaleko od škole s najavom da će tri nove prostorije biti preuređene u učionice bi znatno olakšalo i privremeno riješilo naše prostorne probleme. No, moramo istaknuti da se tako može raditi privremeno jer se u tom slučaju nastava i školske aktivnosti odvijaju na tri lokacije, što za sobom povlači brojne tehničke i stručne probleme.

Izgradnja nove škole u Općini Tar – Vabriga bi dugoročno dovela do podizanje kvalitete nastave i rada, te školskog života učenika i učitelja, te objedinila razrednu i predmetnu nastavu u jedinstvenom prostoru, komentirala je Andrea Baksa.

Pitali smo i što im sve financira Općina Tar-Vabriga. Dakle, kroz programe i projekte u ukupnom iznosu od 559.400 kuna od općine su za 2020. godinu dobili za:

  1. PROGRAME (508.400 kuna): produženi boravak (2 učitelja,  kuharicu i dio spremačice), stručni suradnik edukator- rehabilitator za školu i lokalne vrtiće, kapitalne pomoći i korištenje dvorane Vabriga i za
  2. PROJEKTE (51.000 kuna): izvanškolske aktivnosti engleski jezik za učenike od 1. do 3. razreda, korektivne vježbe za učenike od 1. do 4. razreda, međunarodna  razmjena učenika, izborni i dodatni programi, foto grupe, festival matematike, Ja-volonter, Čitanjem do zvijezda, Festival Iskrice, Noć čarolije čitanja, Šumski istraživači i za projekt Očuvanje zavičaja.

Prvenstvo Istre u veleslalomu okupilo zaljubljenike u skijanje – apsolutni pobjednik Umažanin

ERASMUS+ Love Life u umaškoj školi: EMOCIONALNA INTELIGENCIJA za sretniji život