in

TAR: Četvrtaši oblikovali keramiku i izradili svoje šalice

Učiteljica likovne kulture Marina Dželalija Jakominić nastoji učenike upoznati s raznim likovnim tehnikama  kao što su freske, grafiti, crtanje stripova, izrada vitraja, razvijanje crno-bijelih fotografija i mnoge druge. Naravno, ne mogu se svi učenici okušati u svim tehnikama, ali Osnovna škola Tar-Vabriga može se pohvaliti s mnogo različitih kreativnih  uradaka. Tijekom ove školske godine dobili su i peć za keramiku, što će učenicima dati priliku da se  okušaju i u oblikovanju keramike. Keramički su proizvodi sastavni dio čovjekova života tisućama godina, a oblikovanje keramike jedan je od prvih zanata čovječanstva.

Pa je tako 4.a razred prvi je imao čast napraviti svoje keramičke uratke. To je složen proces koji dugo traje od izrade posudica od završnog glaziranja. Započeli su još u ožujku. Najprije su se  upoznali s glinom i naučili proces oblikovanja gline. Svaki učenik je izradio svoju posudu, zdjelicu, šalicu. 

Naučili su koliko da istanje glinu, kako da dodaju ručkicu, kako da poprave pukotinu i još mnogo toga. Onda su strpljivo čekali da se glina osuši.  Taj proces traje danima. Nakon toga učenici su posebnim bojama za glinu bojali  glinu.

Sljedeći korak je prvo pečenje. Ono se naziva “biskvitnim” pečenjem i  traje oko 8 sati, jer se temperatura malo po malo penje na 950 stupnjeva. Nakon toga peć se gasi i polako hladi. Taj dio procesa potraje dan, dva dok peć i keramika nisu potpuno suhi.

Posljednje što im je bilo činiti je glaziranje. Glazura je staklo u prahu koje se razrijedi s vodom i u tekućem obliku premaže preko gline. Tako se glina zaštiti i posude postanu otporne na vodu, pa se iz šalice može piti čaj, kakao i drugi napitci.

Glazura se peče na 980 stupnjeva, isto postepeno kao i prvo, biskvitno pečenje. Učenici su bili kreativni, suradnički raspoloženi i vrlo strpljivi.  Sve su posudice ispale savršeno!

-Ovo je bila izvrsna suradnja učiteljice Marine Dželalija Jakominić i razrednice 4.a razreda Karmen Kureljak. Bravo učiteljice! Veliko hvala učiteljici Marini Dželalija Jakominić koja je svoje slobodno vrijeme posvetila četvrtašima i keramici, poručili su iz škole.

HOK: Nova mjera očuvanja radnih mjesta za lipanj

POREČ: Maximvsi izvrsni na Kupu i ekipnom državnom prvenstvu