in

TAR: Škola ugostila učenike iz Njemačke u sklopu projekta razmjene nakon korona-pauze

Foto OŠ Tar-Vabriga

Mali gradić na sjeveru Njemačke, Höxter, već godinama je povezan s Općinom Tar-Vabriga, točnije s Osnovnom školom Tar-Vabriga, u sklopu projekta “Razmjena učenika”, čije su voditeljice učiteljice njemačkog jezika Kristina Dobrijević i Tiana Orihovac Knezoci, te ravnateljica Andrea Baksa. Već više od 17 godina učenici sudjeluju u razmjeni učenika sa školom iz grada Höxtera, Hoffmann-von-Fallersleben-Schule.

Foto OŠ Tar-Vabriga
Foto OŠ Tar-Vabriga

Nakon nekoliko godina pod korona mjerama, kada se razmjena nije mogla održati, napokon je došlo opet vrijeme da razmjenu obnove i da učenici ponovno ugoste učenike te škole. U razdoblju od 20. do 27. rujna tarski su učenici upoznali svoje partnere s kulturom i običajima svog mjesta i podneblja. Od svega što su vidjeli, najviše su uživali u toplom vremenu i ugodnoj temperaturi mora koje nas je ove godine lijepo poslužilo.

U jutarnjim satima za njih su organizirane radionice raznih predmeta koje su pratile učenice Ines C. Fischer i Lucija Trifunović, te su pomagale u prevođenju svake radionice na njemački jezik. U funkciji asistenta učiteljima voditeljima radionica bile su izvrsne i time stekle novo iskustvo i pokazale odlično poznavanje njemačkog jezika.

Od radionica organizirane su radionica kemije i fizike u kojima su vođeni razni pokusi, radionica matematike, radionica španjolskog jezika, jezika koji se u Taru od ove godine uči kao izvannastavna aktivnost, radionica izrade kolača gdje su učenici iz Höxtera pekli kekse koje su kasnije podijelili sa svojim partnerima, glazbena radionica na kojoj su upoznali glazbu Istre i folklorni ples te plesna radionica na kojoj su učenici upoznali ovdašnje svjetske prvakinje u plesu te s njima učili neke od jednostavnijih koraka pobjedničkog plesa.

Osim tih radionica, zadnji dan su imali priliku sudjelovati i u radionici izrade suvenira u kojoj su s učiteljicom likovne kulture izradili vlastiti suvenir od recikliranog materijala i time ga ponijeli sa sobom.

-Razmjena u trajanju od 7 dana bilo je izvrsno iskustvo za učenike koje ih potiče na višejezičnost i multikulturalnost što je ključ uspjeha u njihovoj budućnosti. Naši su se učenici pokazali kao izvrsni domaćini i odlični poznavatelji svoje kulture i svojih običaja. U svibnju sljedeće godine uzvratit ćemo posjetom Höxteru i njihovoj školi, a do tada će naši učenici usavršavati njemački jezik kako bi se što bolje snašli u zemlji njemačkog govornog područja.

I za kraj se zahvaljujemo Općini Tar-Vabriga i TZO-u na financijskoj pomoći i roditeljima na potpori i suradnji, bez koje ova razmjena ne bi bila moguća, poručili su iz škole.

požar vatra ilustracija

Usred noći u Istri zapalili kontejnere za smeće

Foto Grad Poreč - Posjet učenika iz Praga 6

Zajedničkim koncertom učenika iz Poreča i Praga nastavlja se uspješno prijateljstvo