in

Zajedničkim koncertom učenika iz Poreča i Praga nastavlja se uspješno prijateljstvo

Foto Grad Poreč - Posjet učenika iz Praga 6

Učenice Umjetničke škole “Základní umělecká škola Jana Hanuše” iz gradske četvrti Praga 6 borave ovih dana u Poreču u sklopu suradnje koju već više od deset godina njeguju ova dva grada. Učenice flaute, njih 14, borave u pratnji mentorica i ravnatelja škole Miloslava Tenglera i zamjenice gradonačelnika Praga 6 Mariane Čapkove, a njihov je posjet usmjeren na suradnju s Umjetničkom škole Poreč, upoznavanje Poreča kao grada prijatelja i stvaranje prijateljstva između mladih ova dva grada. Riječ je o uzvratnom posjetu nakon što su mladi uspješni harmonikaši, dobitnici Oskari znanja iz porečke Umjetničke škole u svibnju gostovali u Pragu.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč – Posjet učenika iz Praga 6

U sklopu gostovanja, sinoć je u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održan veliki zajednički koncert prijateljstva na kojem su nastupile učenice škole “Jana Hanuše”, komorni sastav flauta “Musici Gaudentes” pod vodstvom učiteljica i dirigentica Veronike Pudlákove i uz klavirsku pratnju Stanislava Bradová. Porečku školu predstavili su učenici odjela suvremenog plesa s zanimljivim koreografijama i kostimima koje su sami izradili, kvartet harmonika, višestruki pobjednik državnih i međunarodnih natjecanja, te zbor škole koji je osvojio I. nagradu na međunarodnom natjecanju u Italiji, uz komorni sastav gitara Umjetničke škole Poreč. Čestitke na početku koncerta uputili su im gradonačelnik Loris Peršurić i ravnateljica porečke škole Sanjica Sara Radetić, a obje strane koncertom i više nego zadovoljne, te planiraju nastaviti suradnju i u budućnosti.

U sklopu gostovanja uz upoznavanje porečkih škola, kulturnih znamenitosti grada, parka prijateljstva gradova Praga 6 i Poreča na Materadi, učenice praške umjetničke škole obišle su i gradske znamenitosti. Dobrodošlicu na prijemu u Velikoj gradskoj vijećnici zaželjeli su im zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić uz pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesnu Kordić i voditeljicu Odsjeka Nadija Štifanić Dobrilović, a bilo je i govora o iskustvima i praksi u obrazovnim sustavima i školama u Češkoj i u nas.

Foto Grad Poreč - Posjet učenika iz PRaga
Foto Grad Poreč – Posjet učenika iz Praga

Najveća gradska četvrt glavnog češkog grada Praga, od 2012. godine s Porečom ima potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljstva na razinama kulture, sporta, obrazovanja ali i gospodarstva. U tom je razdoblju održano više službenih posjeta i prezentacija, na kojima su se dijelila znanja i iskustva po pitanju povlačenja EU sredstava, prostornog planiranja, digitalizacije rada gradske uprave, ulaganja u obrazovanje, sport, organizaciju manifestacija, te je više puta održano i turističko predstavljanje Poreča u Pragu i u suradnji s Veleposlanstvom RH u Pragu, te je gostovanje učenika još jedna uspješna karika u ovom nizu.

Foto OŠ Tar-Vabriga

TAR: Škola ugostila učenike iz Njemačke u sklopu projekta razmjene nakon korona-pauze

Foto Grad Poreč

POREČ: Gradonačelnik obišao mjesne odbore. Što žele uvrstiti u proračun za 2024?