in

TAR: Učenici upoznali sakralnu baštinu Lanišća

Foto OŠ Tar-Vabriga

Vjeroučiteljica Ankica Tutiš, s učiteljicom Martom Rupenović, organizirala je za osmaše Osnovne škole Tar-Vabriga zanimljiv izlet u Lanišće gdje su posjetili crkvu sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile. Sveti Kancij, Kancijan i Kancijanila su sveci i mučenici, koji su poginuli zajedno sa svojim učiteljem Protom za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana davne 304. godine. Župna crkva sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile izgrađena je 1927. na mjestu starije iz 1609., od koje je ostao stari masivni renesansni zvonik. U crkvi su gotičko drveno raspelo i tri mramorna oltara. Međutim glavni razlog posjeta ovoj prekrasnoj crkvi bio je što je to poznato mjesto hodočašća.  U župnom uredu je 24. kolovoza 1947. godine nakon sv. rizme, ubijen svećenik Miroslav Bulešić, a ostaci njegove krvi vidljivi su na zidu. Proglašen je blaženim 28. rujna 2013. Mnogi hodočasnici kroz cijelu godinu dolaze u Lanišće moliti za njegov zagovor.

Foto OŠ Tar-Vabriga
Foto OŠ Tar-Vabriga

Po dolasku u Lanišće dočekao ih je lokalni župnik vlč. Josip Mašina s prigodnim pozdravom i zakuskom. Župnik ih je upoznao s povijesnim događajima vezanim za mjesto i pogiblju bl. Miroslava Bulešića kroz usmeno izlaganje i kratki film. Potom su posjetili spomen sobu bl. Miroslava Bulešića i prisustvovali svečanoj euharistiji.

Foto OŠ Tar-Vabriga
Foto OŠ Tar-Vabriga

-Učenici su cijelo vrijeme izleta imali priliku sudjelovati u programu. Pokazali su duhovnu zrelost i ozbiljnost u pristupu vjerskim sadržajima. Lijepo su se družili i prihvaćali sve ponuđene poticaje za rast u vjeri, te se vratili kući puni dubokih dojmova, poručili su iz škole.

Foto Tanja Kocijančić

TAR-VABRIGA: Velik interes iznajmljivača za edukaciju o pripremi sezone i top trendovima

DJECA IZ VRTIĆA U KNJIŽNICI POREČ FUNTANA VRSAR

FUNTANA/VRSAR – Mališani iz Tića posjetili stomatologa i dječju knjižnicu. Evo što su naučili