in

TAR: Vitraji na ulazu u školu kao dar umjetnika Josipa Deutscha

Ulaz u Osnovnu školu  Tar-Vabriga  krase dva prekrasna vitraja. Oni su rezultat kreativne suradnje umjetnika Josipa Deutscha i učenika likovne grupe koju vodi učiteljica Marina Dželalija-Jakominić.  Vitraj je ukrasna kompozicija od dijelova obojena stakla, međusobno povezanih olovnim okvirima (armaturom) na staklenoj plohi prozora. U tehnici vitraja slike se sastavljaju od komadića obojenog stakla. Ovakva slika nastaje slično kao mozaik, ali su komadići stakla širi od staklenih štapića i kamenčića koji se koriste za mozaik. Osim toga slikar – staklar, zvan vitrajer, ih ne utiče u zid ili pod, nego uokviruje u olovne spojnice. Kad takvu sliku umetnemo umjesto stakla prozora, vitraj kroz sebe pušta sunčeve zrake i stvara najblistavije boje među svim slikarskim tehnikama.

Ovi vitraji u školi nastajali su u razdoblju od 2014. do 2020. Stvarani su u učionici likovne kulture tijekom kreativnih radionica. Učenici su brusili staklo, rezali, slagali mozaike, povezivali ih sa olovnim okvirima i naučili jednu zanimljivu likovnu tehniku.

Jedan od njih predstavlja grb Općine Tar-Vabriga s morem i cvijećem, a drugi maslinu. Maslina je jedan od simbola Istre i našeg kraja. Maslinarstvo je oduvijek bilo važno u Taru, Vabrigi i okolici. Nekad je u Taru bila stara uljara koja je bila jedna od najmodernijih u svoje vrijeme, a sada imaju i novu uljaru.

Kao što su zanimljivi vitraji tako je zanimljiv i umjetnik koji je omogućio njihovo stvaranje. Josip Deutsch potječe iz porodice koja se bavi vitrajima već najmanje 170 godina. On se sjeća da su se vitrajem bavili još njegov pradjed i djed, a moguće je i još koji predak prije njih. Kao što prezime Deutsch i pokazuje, ova obitelj porijeklom je iz Njemačke. Pradjed se najprije doselio u Zagreb, a Josipa je na more privuklo, kao što i sam kaže, „blještavilo turizma”. Zato je za stanovanje odabrao u Poreč.

Za tarsku je školu emotivno vezan jer je suprug učiteljice geografije Radmile Deutsch. Zato kaže da ovu školu voli kao obitelj svoje supruge. Nada se daljnjoj suradnji i izradi još vitraja s novim generacijama učenika. Ove radionice bile su neprocjenjivo iskustvo za učenike, pa bi i škola voljela nastaviti suradnju s ovim zanimljivim umjetnikom.

Spomenimo još i to da je Josip Deutsch prije toga u Pučkom učilištu u Bujama 6 godina vodio školu vitraja koju je prošlo oko 50 polaznika. Škola je u jednom trenutku postala međunarodna, jer je bilo polaznika iz Slovenije, Italije, Poljske i Srbije.

-Najkvalitetniji polaznici su se organizirali u udrugu Vetro magico s kojom smo napravili na poklon vitraje u 9 crkava u Istri. Suradnja s OŠ Tar-Vabriga i profesoricom Marinom nastavit će se kada epidemiološki uvjeti dozvole, rekao nam je Josip.

U Hrvatsku se uvodi svjetlostaj. Što to znači za građane?

Od ponoći nove mjere na granicama, kazne za kućne tulume, krivo nošenje maske…