in

Učenici uče o važnosti hrane: Porečka škola u Italiji u sklopu projekta Erasmus+ SMITTEN KITCHEN

U gradu Moretta, oko 40 kilometara udaljenom od Torina, nedavno je održan četvrti sastanak u okviru Eramus+ projekta Smitten kitchen: A thyme to eat. Cilj ovoga projekta je povećati interes učenika za pripremanje jela i prehranu, kao i osvijestiti značaj koji hrana igra u našem društvu te koliko je važna njezina uloga u promoviranju zdravog načina života. Sudionci će tijekom ovog dvogodišnjeg projekta razmjenjivati primjere dobre prakse, uspoređivati prehrambene navike, ali i steći znanja i vještine koje će im koristiti u drugim nastavnim predmetima, a koje će onda jednostavno moći primijeniti na svom radnom mjestu i u privatnom životu.

Projektni partneri iz Italije, Hrvatske, Poljske, Portugala i Velike Britanije su na sastanku prezentirali tradicionalnu kuhinju zemalja iz kojih dolaze, radili na izradi kalendara sezonske hrane, ali i razgovarali o povijesnom putu pojedinih namirnica. Učenici 2. i 3. razreda naše škole, Belma Kajtazović, Carla Bubičić, Gabrijel Blažević, Alan Ćorović, Pietro Ćosić, Daniele Lubiana, Leo Meštrović, Jakov Opatić, Aleksandar Mijojlović i Kristijan Popović, su se na radionicama uz pomoć učenika domaćina i njihovih baka okušali u pripremi tradicionalne tjestenine tajarin, koja je tipična za ovu talijansku regiju. Područje Piemonta, gdje se ovaj grad nalazi, površinom jest najveća regija u Italiji, u zaleđu koje se nalaze najviše planine, kroz nju protječe najduža talijanska rijeka, proizvode se najkvalitetnija vina i jede najukusnija hrana, međutim velike navale turista nema. Stanovništvo je usmjereno na poljoprivredu i stočarstvo te tome zahvaljuje svoje bogatstvo i visok životni standard.

Domaćini su tijekom radnog dijela sastanka organizirali biciklističku turu i posjet obližnjoj farmi, tvornici čokolade Baretti, agenciji Agenform koja se bavi kontrolom hrane, stručnim usavršavanjem i istraživanjem i savjetovanjem lokalnih proizvođača hrane. Sudionici su tako mogli vidjeti proces proizvodnje sira mozzarella i lokalnih kobasica. Tijekom neformalnog dijela organiziran je izlet u Saluzzo, Torino te pješačenje uz rijeku Po.

-Porečki su učenici boravili u obiteljima učenika domaćina, govorili su talijanski i engleski, objedovali s obiteljima, družili se, išli u kupovinu s njima. Roditelji, uglavnom su to bile „Erasmus majke“,organizirale su zabavu, pripremale kolače, roštilj, posjećivale s našim učenicima izletišta, stadione. Cijeli grad, počevši od gradonačelnika, policije, ambulante, novinara, ugostitelja, farmera, vrtića i osnovne škole, živio je s projektom i bio upoznat s događajem u svom gradu i naravno dao svoj doprinos. Kako je rekao naš učenik Gabrijel „osjećali smo se kao kraljevi“ jer su nas vrijedni i čestiti ljudi dočekali, primili i ugostili kao drage prijatelje. Unaprijed se veselimo sljedećem projektnom sastanku u ožujku slijedeće godine u našem gradu, prenijela nam je profesorica i mentorica Tatjana Gulić Pisarević, koordinatorica projekta Erasmus+ SMITTEN KITCHEN.

Policija će u utorak na Bačvi pojačano nadzirati brzinu kretanja

MARČANA: Veliki broj hodočasnika na proslavi Majke Božje od zdravlja u Hreljićima