in

MARČANA: Veliki broj hodočasnika na proslavi Majke Božje od zdravlja u Hreljićima

Preko tisuću vjernika okupilo se na središnjoj svečanoj misi u Hreljićima u povodu proslave blagdana Majke Božje od zdravlja. Hodočašće ovom malom marijanskom svetištu, jednom od najmanjih u Hrvatskoj, odvija se tradicionalno drugu nedjelju u listopadu, a okuplja hodočasnike iz cijele Istre, ali i šire, koji tu dolaze pokloniti se pred likom Blažene Djevice Marije, ali i susret s prijateljima i poznanicima.

Središnju misu na otvorenom predvodio je porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, u koncelebraciji sa svećenicima dekanata, a nakon mise održana je procesija oko crkve i groblja. Misu je pjesmom uveličao župni zbor iz Sutivanca po vodstvom Helge Vrh, a nakon mise uslijedio je nastup folkloraša iz KUD-a „Rakalj“.

Proslava ima i svoj svjetovni dio, uz sajmište gdje se odvijala bogata gastronomska ponuda, te prodavali različiti autohtoni i drugi proizvodi, bilo je živo tijekom cijeloga dana. Najpoznatiji su proizvod svakako bili kostanji – bez kojih se rijetko tko vratio doma. Mnogima najdraži suvenir svakako je krunica od kostanji, kakvih je bilo i na ovogodišnjem sajmu i koja ih, kako kažu mještani, vraća u djetinjstvo – jedinstvenim okusom i slatkim uspomenama na noniće nekadašnja druženja i igre za vrijeme hodočašća.

Bilo je tu i raznih drugih proizvoda, nakon kostanji najprodavanije su bile mandarine, ali drugi domaći proizvodi, te sakralni predmeti. Najmlađe je razveselio vlakić koji je vozio od Hreljići do Manjadvorci i koji je od jutra do večeri bio pun, a sav prilog od karata bio je namijenjen u dobrotvorne svrhe.

Popodnevnu svečanu misu u dupkom ispunjenoj crkvi predvodio je vlč. Hrvoje Okadar, uz pratnju mješovitog pjevačkog zbora župe Sv. Antuna Padovanskog iz Pule i zbora župe Hreljići pod vodstvom profesorice Marije Hauser i Marice Plsiško. Solisti uz njih bili su Vilma Grazia Žmak i Mateo Škabić.

Cjelodnevni je program zaključio je koncert pulskog tenora Zorana Tomaića.

Učenici uče o važnosti hrane: Porečka škola u Italiji u sklopu projekta Erasmus+ SMITTEN KITCHEN

U porečkoj osnovnoj i srednjoj školi A. Štifanića 15. listopada ŠTRAJK