in

Vrtić u Vižinadi dobio novo dječje igralište

Foto Tanja Kocijančić

Danas u Vižinadi svečano je otvoreno novo dječje igralište koje je izgrađeno uz područni vrtić. 

Budući da se planira proširenje područnog vrtića Vižinada za dodatnu odgojnu skupinu, smanjit će se vanjski prostor za igru, te je cilj ovog projekta bio urediti dodatnu zelenu površinu i oplemeniti ju dodatnim spravama za igru. Dio neuređene površine očišćen je, postavljene su nove sprave, novi stol i klupe za sjedenje, pripremljen je plato za preseljenje sjenice za učenje na otvorenom, hortikulturno je uređeno područje igrališta, postavljena je ograda i uređena pješačka komunikacija kojom se pristupa igralištu. Usto izvedena je i pješačka komunikacija od područja vrtića do zgrade općinske uprave u cilju osiguranja veće sigurnosti u prometu i bolje komunikacije. 
Proširenje dvorišta je i u skladu s državnim pedagoškim standardima, a važno je naglasiti da su odgojiteljice sudjelovale u izboru sprava, što dodatno doprinosi kvaliteti izvedenog projekta.

vižinada
Foto Općina Vižinada

Radi se o projektu izgradnje i opremanja dječjeg igrališta pri dječjem vrtiću, ukupne vrijednosti 69.806,45 eura s PDV-om uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 11.216,69 eura. Ostatak sredstava osigurala je Općina Vižinada iz proračuna, s time da je dio sredstava od 36.000 eura osigurano iz državnog proračuna kroz program dobrovoljnog funkcionalnog spajanja jedinica lokalne samouprave. To drugim riječima znači da je na račun zajedničke ustanove odobreno financiranje troškova rada dječjeg vrtića koji se mogu utrošiti na neku drugu namjenu pa su odlukom općine ta sredstva usmjerena na financiranje spomenutog projekta. 

Radove je izveo lokalni obrt za građevinske radove „Mekiš“ uz partnera, tvrtku Stribor oprema d.o.o., dok je stručni nadzor povjeren tvrtci Istra inženjering d.o.o. iz Poreča. Projektno rješenje potpisuje projektant Luka Matticchio iz pulske tvrtke AD, arhitektura i dizajn.

Foto Općina Vižinada
Foto Općina Vižinada

Općinski načelnik Marko Ferenac zahvalio je svima uključenima u provedbi ovog projekta te mu je iznimno drago da je ovaj projekt uspješno dovršen i da će djeca imati dodatan prostor za učenje i igru na otvorenom.

-Ovim projektom dodatno ulažemo u naš vrtić i omogućujemo našim najmlađima kvalitetnije uvjete za rast i razvoj, komentirao je načelnik.

Djeca su u znak zahvale pripremila nekoliko recitacija i plesala na poznate taktove pjesme Rim tim tagi dim. Ravneteljica Dječjeg vrtića Radost Poreč Tereza Banić zahvalila je Općini Vižinada na uloženom trudu u provedbu ovog projekta, kao i na prepoznavanju potreba za širenjem kapaciteta postojećeg vrtića.

Trenutno se dovršava izrada glavnog projekta dogradnje i opremanja vrtića. Po ishođenju građevinske dozvole pokrenut će se postupak javne nabave za radove, a koji se planiraju započeti do kraja ove godine. Cilj je da nova jaslička skupina bude spremna za prihvat djece za pedagošku 2025./2026. godinu, a do kada je i konačni rok za dovršenje projekta.

Podsjetimo da je za projekt dogradnje i opremanje dječjeg vrtića odobrena potpora u iznosu od 162.000 eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

vižinada
Vrtić u Vižinadi

Naposljetku su načelnik i ravnateljica obišli dječji vrtić, a načelnik je posebno nagradio i mališane koji u rujnu kreću u školu prigodnom slikovnicom.

Bez vode 21. lipnja poslovna zona kod Poreča

Foto Policijska uprava istarska

U Poreču policija nagradila vozače