in

ŽMINJ: Napreduje gradnja vrtića vrijednog 12 milijuna kuna

U Žimnju je u tijeku izgradnja novog vrtića vrijednog 12 milijuna kuna. Gradnja odlično napreduje, pa bi nova zgrada trebala biti zgotovljena početkom iduće godine.

-Novi vrtić čiju smo gradnju započeli u veljači rapidno napreduje i već je vidljiv njegov završni oblik. Djeca su budućnost i u njih i roditelje treba maksimalno ulagati i pomagati im, te stvaranjem svih preduvjeta za miran i lagodan život. Trebamo im priuštiti sve potrebno da ostaju u ruralnom području, iako Žminj predstavlja manji grad po svojem sadržaju, položaju i dostupnosti, kaže načelnik Željko Plavčić.

Vrtić je u fazi gradnje i, dodaje Plavčić, planiraju da bi tijekom ovog mjeseca trebao biti završen građevinski dio i da će biti „pod krovom“.

-Nakon toga slijede obrtnički i ostali radovi te planiramo završetak početkom 2021. Financiranje je osigurano sredstvima EU-a, dok je dio koji osigurava općina u svom proračunu. Po završetku izgradnje matičnog vrtića vidjet će se realna potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima, no svakako planiramo predviđene nekretnine staviti u funkciju ili za djecu predškolske dobi ili za naše umirovljenike, ovisno o realnim potrebama. Planirani početak navedenog projekta planiramo početkom 2021., a završetak će ovisiti o terminologiji i dostupnosti sredstava EU jer se radi o značajnom i kapitalno intenzivnom projektu, rekao je načelnik.

Ugovor za izgradnju vrtića potpisan je u siječnju ove godine. Nova će zgrada imati prostor za 4 vrtićke i 2 jasličke skupine čime će biti osigurani potrebni kapaciteti za svu djecu s područja Općine Žminj.

Gradnja je povjerena tvrtki De Conte iz Labina, a nadzor poduzeću Učka-konzalting Pazin. Realizacija ovog projekta imati će dugoročne koristi za čitavu zajednicu jer će se smanjiti broj neupisane djece, otvoriti nova radna mjesta te time poboljšati kvaliteta života lokalnog stanovništva, dati doprinos demografskom poticaju, osigurati uvjeti za ostanak domicilnog stanovništva kao i privući nove stanovnike na područje Općine Žminj. 

Žminj ima planove i s osnovnom školom, gdje također ne nedostaje djece.

-Osnovno školstvo nije u djelokrugu djelatnosti općine, no zahvaljujući izvrsnoj suradnji s predstavnicima naše osnovne škole kao i nadležnim odjelom Istarske županije i samim županom Fabrizijom Radinom budućnost osnovnih škola u
Žminju nije upitna jer broj djece je konstantno u porastu. Djeca su u Žminju fenomenalna; dobra, pametna i pristojna te zaslužuju maksimalni fokus čelnika i vodstva Općine. Upravo smo ispratili najbrojniju generaciju ikada u Žminju na njihov srednjoškolski put. Tako da i naše područne škole nisu upitne. Naši roditelji imaju mogućnost odabira žele li da im djeca pohađaju područnu školu kojoj pripadaju ili matičnu u Žminju te je na njima odluka.
Mišljenja sam kako će se ipak dogradnjom i nadogradnjom osnovne škole i školsko-sportske dvorane situacija izmijeniti, no o tome ćemo razmišljati kada rezultati provedbe istoga postanu očiti i vidljivi, a do tada ja se nadam da neće proći dugo, ali moramo biti realni i ne očekivati da će se isto dogoditi sutra. Ali budimo optimistični pa planirajmo sljedeće godine, rekao je načelnik.

MARČANA: Prva petica za transparentnost proračuna

Izbori se ponavljaju u Raši zbog viška listića, neregularnosti i u Stockholmu