in

Do ponedjeljka vruće i sparno, a onda stiže promjena

Plaža hotela Pical 2019./Foto Tanja Kocijančić

Do ponedjeljka će biti vruće i sparno, u većini Hrvatske uz povećanje opasnosti od još jednog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, te pritom pretežno sunčano, uz samo rijetke mjestimične pljuskove, uglavnom u kopnenom području, javlja HRT.

Početkom novoga tjedna sve je vjerojatnija izraženija promjena vremena, uz češću i obilniju kišu te pad temperature, a na Jadranu i nevere, uz najprije jugo zatim i buru…

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi – prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja točno godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Do kraja tjedna bit će najniža temperatura zraka oko 15 °C u gorju te od 20 do 25 °C uz more, a najviša dnevna između 28 i 33 °C.

“Do kraja ovoga tjedna na kopnu će biti većinom sunčano, a vrućinu i sparinu ponegdje mogu prekinuti lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Najveća je vjerojatnost za njih u zapadnim predjelima, posebice uz gore i planine. No, početkom novoga tjedna sve je vjerojatnija izraženija promjena vremena – ponegdje uz moguću obilniju kišu, na Jadranu i nevere, te pad temperature, u ponedjeljak i jako jugo, zatim buru. No do tada ljubitelji ljeta mogu uživati u suncu i vrućini, pa i vrlo toplom moru, oko Lastovo čak i temperature od 28 °C. U noći i ujutro puhat će povremeno umjerena bura, a danju pak sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nedjelju počinje novi ciklus besplatnih biciklističkih tura kroz porečke šume, vinograde i maslinike

POREČ postaje glavni grad SPORTA – gostuju Zlatko Dalić, Lino Červar, braća Sinković, Željko Mavrović…