in

DOM ZA STARIJE POREČ obilježio 15. godišnjicu rada – Uskoro kreće proširenje kako bi mogao primiti još korisnika

Foto Tanja Kocijančić

Dom za starije i nemoćne osobe Poreč uz nekoliko događanja slavi ovog tjedna 15. godišnjicu otvorenja i 1. listopada – Međunarodnog dana starijih osoba. Stoga se ovih dana u Domu odvijaju prigodne svečanosti i aktivnosti usmjerene na promociju međugeneracijske solidarnosti i volonterskog rada u zajednici. Sve je počelo u srijedu, 28. rujna, kada su u ovoj ustanovi korisnicima dan uljepšali učenici Talijanske osnovne škole „Bernardo Parentin“ Poreč uz prigodni program. Potom se jučer slavilo uz zajedničku proslavu rođendana korisnika uz volontere-muzičare, a u ponedjeljak, 3. listopada u 11 sati, doći će učenici Osnovne škole Joakima Rakovca iz Sv. Lovreča koji će također prirediti prigodni program.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Glavna svečanost održana je danas, 30. rujna, kada u goste došli gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicima iz gradske uprave, predsjednik Vijeća Zoran Rabar s potpredsjednicima Marijom Ritošom i Nensi Beato Baturić, članovi Upravnog vijeća na čelu s predsjednikom Francom Dobrilovićem, Nadzornog odbora, predstavnici Centra za socijalnu skrb na čelu s ravnateljicom Ivanom Buda Stranić i brojni drugi.

Uvodni govor održala je ravnateljica Doma Sandra Ćakić Kuhar. O uspješnom radu Upravnog vijeća govorio je njegov predsjednik Dobrilović, koji je naglasio podršku Grada i Gradskog vijeća, što je značajno u radu ove ustanove koju mnogi smatraju najboljom u Hrvatskoj zbog brojnih usluga i kvaliteti rada. Pohvalio je sve djelatnike, te naglasio da ima i onih koji su od prvog dana zaposleni u Domu, dakle punih 15 godina.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Sudjelovao sam na svim sjednicama vijeća i mogu potvrditi da se radilo vrlo kvalitetno, što treba zahvaliti svim dosadašnjim članovima i predsjednicima. Sve su odluke donosile jednoglasno, kao predsjednika posebno ističem Orestea Cossetta koji je svojim iskustvom i znanjem umnogome doprinio radu našeg upravnog vijeća, te dr. Ante Ivančića, ravnatelja Istarskih domova zdravlja, kazao je Dobrilović.

Posebno su mu se u pamćenje urezale riječi jedne doktorice koja je održala u Klubu umirovljenika Galija predavanje. Kazala je da je porečki Dom najbolji u Hrvatskoj. „To mogu potkrijepiti time što sam do pandemije bio vrlo često u Domu i razgovarao s mnogim stanarima i korisnicima poludnevnog boravka, koji su to potvrdili. Veselimo se daljnjoj podršci Grada Poreča radu Upravnog vijeća i kolektivu Doma, što će omogućiti u sljedećem razdoblju povećanje standarda za korisnike i bolje uvjete rada za radnike“, zaključio je Dobrilović.

Rad ustanove pohvalio je i gradonačelnik Peršurić, poručivši da će uskoro krenuti velika investicija proširenje Doma. Projekt podrazumijeva povećanje kapaciteta za dodatnih 35 korisnika, odnosno s postojećih 83 na 118.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Od prvog je dana ovaj dom na glasu kao najbolji. Posebno me veseli kako redovno dolazim u ovaj dom da je skoro kao nov, što se zahvalim svim korisnicima i djelatnicima koji se o njemu brinu. Ovo je mjesto sinonim brige za starije, ali tu je i puno drugih programa – rekreacije, hospicije, njega u kući, poludnevni boravak i drugo. Grad s prijašnjim i sadašnjim timom nastavlja brigu o starijim osobama nudi također puno programa za starije. U tijeku je poziv za sufinanciranje dopunskog osiguranja, komunalne naknade, odvoza smeća i drugog za umirovljenike, imamo i razne novčane pomoći za starije osobe s minimalnim primanjima i slično, kazao je Peršurić.

Kako je u uvodnom govoru naglasila ravnateljica Ćakić Kuhar, Dom uspješno djeluje od 2007. godine, a njegov je kapacitet 83 mjesta za korisnike na stalnom smještaju. Grad Poreč i zaslužni pojedinci dugo su pripremali izgradnju i stavljanje u funkciju ovog važnog objekta, a dugo očekivana izgradnja započela je 2006. godine. Financiranje pripreme, izgradnje i opremanja objekta Doma socijalne skrbi za stare i nemoćne osobe u cijelosti je pokriven iz proračunskih sredstava Grada Poreča u što je sve zajedno utrošeno oko 35.000.000 kuna, a građevinsko zemljište i od ranije postojeći objekt u ovaj su projekt unijeli Istarski domovi zdravlja. Moderno opremljen Dom ima oko 4.600 m² korisne površine sa 49 soba za smještaj 83 korisnika te sve potrebne ostale prostore. Dom pruža i usluge Poludnevnog boravka za 20 korisnika te izvaninstitucionalne programe „Hospicij – kućna skrb“, Medicinska rekreacija za starije, Pomoć u kući i Post-covid rehabilitacija, a od 2008. godine u njemu su boravile 582 starije osobe, usluge Poludnevnog boravka koristilo je 150 osoba, dok je usluge Posudionice ortopedskih pomagala koristilo 1.706 osoba.

Program su uljepšali učenici 3.a i 3.b razreda, članovi folklorne sekcije iz OŠ Poreč pod vodstvom učiteljice Marije Selar koji su pjevali, plesali i recitirali pjesmice.

Na kraju je nastupio harmonikaš Zlatko Banovac.

zlatko banovac
Zlatko Banovac

policajka policija foto mup

Odvezali brod koji se potom nasukao na kamenje. Policija traži počinitelje

Foto di Pexels da Pixabay - Ilustracija kompjuter

Županija objavila poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje digitalne transformacije