in

DRUŠTVO INVALIDA POREČ: Jeste li primijetili da na mjestima za osobe s invaliditetom često su vozila bez oznake

Foto Društvo invalida Poreč

Kakva nam je vozačka kultura? Donosimo priopćenje Društva invalida Poreč:

Vozačka kultura je nezaobilazan dio naše opće kulture ponašanja. Ona ukazuje i na našu socijalnu osjetljivost i poštivanje najranjivijih skupina naših građana u prometu, od najmlađih do najstarijih. Koliko ste puta zatekli majku s malim djetetom u kolicima koja kolica vozi kolnikom jer mora zaobići nepropisno parkiran automobil na nogostupu za pješake? Majke s djecom, školarci, starije osobe ili pratitelji osobama s invaliditetom u invalidskim kolicima nikada se ne bi trebali u prometu kretati kolnikom da bi zaobišli nepropisno parkirane automobile na pločnicima.

Jeste li primijetili da na označenim parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom (OSI) nerijetko stoje automobili bez oznake tj. znaka prava pristupačnosti za osobe s invaliditetom? A, sobe s invaliditetom ovise o tim pristupnim mjestima kako bi se uopće mogle uključiti u život zajednice i zadovoljavati svoje različite potrebe.Društvo invalida Poreč godinama kroz svoje aktivnosti u suradnji s Gradom Porečom, policijom, Zdravim gradom Poreč i drugim partnerima nastoji utjecati na siguran promet u našem gradu. Siguran promet čuva sve sudionike prometa, a posebno ranjive skupine, osobe s invaliditetom, djecu, mlade, starije i nemoćne, majke s malom djecom u kolicima i dr.

Pješaci u prometu imaju osobnu odgovornost ali jako ovise i o prometnoj kulturi vozača.Baš zato, u našem gradu Poreču i okolici moći ćete vidjeti novi redizajniran letak Društva invalida Poreč i Zdravog grada, kojim Društvo poziva sudionike prometa na vozačku kulturu u odnosu na sve ranjive skupine.

Letak je obogaćen autorskim likovnim radom učenika OŠ Finida, Dariana Sliška, koji je na proljeće ove godine osvojio 2. mjesto na likovnom natječaju Društva invalida Poreč koji je natječaj organiziran u povodu 10. jubilarne novogodišnje lutrije. Darian je u svom likovnom izražaju svoju pažnju i razmišljanje usmjerio baš osobi s invaliditetom u prometu. Darianov je rad zato našao svoje mjesto na novom redizajniranom letku Društva invalida Poreč koji poziva na pažnju prema ranjivim skupinama.

Letak ćete kroz godinu moći naći na raznim mjestima u gradu pa i na vašim automobilima. Volonteri Društva i sami članovi, osobe s invaliditetom, će letak dobronamjerno stavljati i na nepropisno i propisno parkirane automobile. Činit će to s jednom jedinom željom i namjerom, da sve sudionike prometa u našem gradu neprestano pozivaju da razmišljaju o ranjivim skupinama sugrađana u prometu te da ih paze i štite. Činit će to s namjerom da svi zajedno mijenjamo kolektivnu svijest, preuzmemo odgovornost i neprestano unaprjeđujemo svoju vozačku kulturu.

Stoga, kada vidite naš letak samo se zamislite i sami sebe zapitajte…. „kakva je moja vozačka kultura“?Društvo invalida Poreč

Sve reakcije:11

Foto Andi Bančić

VRSAR: Danas, 9.9., zatvaranje Kiparske škole Montraker. Fotonatječaj i dalje otvoren

Foto Općina Kaštelir-Labinci - Proširuje se groblje u Kašteliru

KAŠTELIR – Proširuje se groblje za više desetaka novih grobnih mjesta