in

VRSAR: Danas, 9.9., zatvaranje Kiparske škole Montraker. Fotonatječaj i dalje otvoren

Foto Andi Bančić

U subotu, 9. rujna s početkom u 18 sati svečano se zatvara 33. Međunarodna studentska kiparska škola Montraker u istoimenom vrsarskom kamenolomu.

Povjesničarka umjetnosti Vilma Bartolić predstavit će okupljenima pet skulptura koje su ove godine izradili studenti: Filip Glaurdić (mentor Nikola Džaja, Umjetnička akademija Split), Denis Dražetić (mentor Metod Frlic, Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana), David Adulmar (mentor Hrvoje Urumović, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka) i Leonardo Losciale (mentor Alem Korkut, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb).

Akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru, ove je godine, u svojstvu gostujućeg kipara, sudjelovao izradom skulpture. Teme ovogodišnje Škole za studente, pa i gostujućeg kipara, bile su umjetničke forme koje se mogu koristiti kao klupe.

U radu su im pomagali tehnički suradnik Petar Dolić i kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina.

Organizator Škole je Pučko otvoreno učilište Poreč, suorganizatori Općina Vrsar-Orsera i Turistička zajednica općine Vrsar. Od samih početaka Školu podupiru donatori: Maistra d.d. i Kamen d.d., a komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara tehnički provodi postavljanje skulptura u javni prostor.

Međunarodnu studentsku kiparsku školu financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Podsjećamo ovom prilikom na fotonatječaj koji je otvoren tijekom trajanja Škole i donosi novčanu nagradu prvim trima izabranim autorima. Teme su skulpture nastale u sklopu kiparske Škole do danas, a natječaj je otvoren do 23. rujna 2023.

JESSICA BORIS MILETIĆ SANDRA ĆAKIĆ KUHAR TORBICA

Bogat program obilježavanja 80 godina od Rujanskih odluka i 30. godišnjice osnutka Istarske županije

Foto Društvo invalida Poreč

DRUŠTVO INVALIDA POREČ: Jeste li primijetili da na mjestima za osobe s invaliditetom često su vozila bez oznake