in

EKO BOMBA U UMAGU: Gradi se benzinska crpka u centru grada – Stanari eksplodirali od ljutnje!

Većina stanara umaškog stambenog naselja Joakima Rakovca ovih se dana suočila s onime što nisu priželjkivali – izgradnjom benzinske pumpe u stambenom naselju koje se nalazi praktički u centru grada. U ime ozlojeđenih obratio nam se  njihov neslužbeni predstavnik Mikele Grižančić kojem će buduća benzinska pumpa biti udaljena oko desetak metara od stambenog bloka.

-Priča oko benzinske pumpe započela je početkom godine kad smo pratili kako se danima rušio objekt stare Tipografije Umag na toj parceli k.č.br. 2507 k.o., sada u vlasništvu tvrtke iz Zagreba, Dirus projekta d.o.o. Naša mala delegacija stanara, zainteresirana što će se graditi u susjedstvu, otišla je u Upravni odjel za komunalni sustav i prostorno planiranje Grada Umaga i od referenta koji je radio na predmetu za ishođenje građevinske dozvole te ondašnjeg pročelnika odjela doznala da vlasnik ima lokacijsku dozvolu za gradnju benzinske postaje i prikuplja dokumentaciju, suglasnosti javno-pravnih institucija za izgradnju buduće benzinske postaje. Bili smo šokirani informacijom da bi iz Grada mogli dopustiti gradnju objekta na toj lokaciji u blizini stambenih zgrada, štetnoj po stanare velikog obuhvata naselja, jer doslovce ima među nama onih kojima će sada „pumpa“ biti podno dnevne sobe, na udaljenosti od oko osam metara. S obzirom da se na ovom potezu, na dijagonali od oko 200 metara nalaze već dvije benzinske pumpe, Croduxova i Apios, ovakav potez je sulud i ubitačan za stanare naselja, revoltirano će Grižančić navodeći ekonomsku, zdravstvenu i sigurnosnu upitnost života stanovnika koji žive uokrug benzinske pumpe. Tko bi želio da su mu naftni derivati i benzinska pumpa kao i velika protočnost vozila pod prozorom dnevne sobe, pita razočarano.

Dvojake informacije iz Grada Umaga

Nastavlja ispovijest da su pokušali intervenirati u siječnju i veljači kod gradonačelnika Vilija Bassanesea ne bi li resorni odjel Grada osujetio investitora u namjeri ishođenja građevinske dozvole i time zaštiti kvalitetu života stanara naselja J. Rakovca i djece obližnjeg DV Duga te centralne zgrade OŠ Marije i Line, ali nije im zakazan termin sastanka, pa su odlučili preko Glasa Istre prenijeti vijest sugrađanima što se planira graditi na lokaciji bivše Tipografije. Vijest koju je Glas Istre objavio 4. veljače demantirali su iz Grada Umaga već sljedećega dana, 5. veljače, tvrdnjom da investitor nije još podnio nikakav zahtjev za ishođenje građevinske dozvole za gradnju benzinske pumpe. Zbog protivnih informacija dobivenih iz stručnih službi UO komunalnog sustava i prostornog planiranja Grada te javnog demantija iz Ureda Grada, istoga su dana postavili upit na adresu  Grada Umaga, a pitanje je glasilo: „Da li za navedenog investitora ili bilo kojeg drugog postoji osnovni zahtjev koji treba ispuniti, a to je, da namjena budućeg objekta bude u skladu sa prostornim planom  Grada Umaga (UPU), drugim riječima, može li se na ovoj parceli dogoditi benzinska pumpa?“. Na postavljeni upit nije nikad iz Ureda Grada odgovoreno.

Nakon toga je nastupilo korona-zatišje, a sami stanari, bez pouzdanih i službenih informacija što im se točno sprema u naselju, nekako su se ponadali da će Dirus projektu biti odbijena građevinska dozvola za realizaciju benzinske postaje.

Namjena čestice M1 upitna za gradnju benzinske pumpe

Međutim, početkom prošloga tjedna uslijedilo je neugodno iznenađenje. Teren je ograđen zaštitnom ogradom, a na službenoj podatkovnoj ploči piše da će se graditi građevina poslovne namjene, 2b skupine, benzinske postaje s pratećim sadržajima-trgovina i ugostiteljstvo. Kao investitor navodi se društvo Dirus projekt d.o.o. Isto tako iz građevinske dozvole koja je objavljena na stranicama Ministarstva  prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH piše da je tvrtka podnijela zahtjev za ishođenje građevinske dozvole u Gradu Umagu 11. ožujka 2020., dakle u vrijeme dok se stanari trudili svim silama doznati istinu što im se tu sprema i pravovremeno usprotiviti  gradnji tog objekta benzinske pumpe.

– Nerazumno je ovo rješenje u centru grada, a još spornije je zato što niti jednom riječju nigdje u Urbanističkom planu uređenja (UPU) koji je važeći za ovaj dio grada opisano ne stoji da je na ovoj čestici, takozvane zone M1- pretežito stambene namjene i poslovne, dozvoljeno graditi benzinsku postaju. U Odluci o donošenju Urbanističkog plana uređenja Umag (UPU), usvojenoj 12. srpnja 2019. na gradskom vijeću determinirano stoji da je u zonama oznake K, gospodarsko-poslovne namjene, dozvoljena izgradnja benzinskih postaja i one su se uvijek do sada gradile na njima, pa će ovo biti presedan i nonsens, nepomirljivo će Grižančić.

Grižančić je u ime oštećenih stanara dao naslutiti da je vijest o benzinskoj pumpi odjeknula kao eksplozija i da se stanari naselja neće olako pomiriti s tim podlo realiziranim projektom kojemu je prethodilo prikrivanje informacija od strane odgovornih.

Autorica Sanja Bosnić – portal Naši ljudi – Tiramola

Iz Odluke UPU Umag što se može graditi na zonama mješovite namjene, stambeno poslovne, pretežito stambene M1, članak 62. piše: M1 zona unutar koje je pretežiti dio građevina stambene namjene (višeobiteljskog ili višestambenog tipa), ali unutar koje je, osobito uz glavne prometnice moguće planirati i stambeno-poslovne ili samo (namjenski i tipološki homogene) poslovne građevine s centralnim urbanotvornim sadržajima, poput trgovačkih, poslovnih, uredskih, ugostiteljskih, prometnih, garažnih, uslužnih i sportsko-rekreacijskih.

Hoće li koronavirus ukrasti trgovcima božićnu potrošnju?

Nacionalni stožer: U nedjelju 2.899 novih slučajeva, preminule 72 osobe