in

Hoće li koronavirus ukrasti trgovcima božićnu potrošnju?

Unatoč poremećajima u ponašanju potrošača i velikom smanjenju maloprodajne potrošnje tijekom godine, koronavirus možda ipak neće potpuno ugroziti razdoblje blagdanske kupnje, premda se značajno mijenja način i mjesto kupovanja potrošača. U proteklih 35 godina Deloitte prati razdoblje blagdanske kupnje, ispituje ponašanje potrošača i što trgovci mogu očekivati od kupaca koji se spremaju kupovati uoči blagdana.  

“U ovo nesigurno doba cijena, vrijednost i praktičnost najvažniji su čimbenici za kupce, koji su odlučili biti kreativni pri odabiru načina na koji će provesti blagdane s obitelji, prijateljima i kućnim ljubimcima, bez obzira na okolnosti. Ključ uspjeha trgovaca jest fleksibilnost i ponuda opcija koje odgovaraju promjenama u ponašanju kupaca i njihovim novonastalim potrebama – internetska kupnja jedini je segment koji očekuje rast, sve ostalo će zasigurno znatno pasti. Oni koji uspiju s internetskom kupnjom, imaju priliku barem donekle spasiti blagdansku sezonu”, rekao je rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea i partner u Odjelu za poslovno savjetovanje Zlatko Bazianec ističući najvažnije stavke u ovogodišnjim izvješću s naslovom Deloittevo ispitivanje blagdanskih navika potrošača u 2020.: Nove tradicije?

Praznici kod kuće imaju novo značenje 

Unatoč tomu što je većina potrošača, čak 71 posto, u sličnoj ili boljoj financijskoj situaciji nego prošle godine, gotovo jedan od troje, ili 29 posto, ispitanika izjavio je kako je financijska situacija njegova kućanstva gora negoli protekle godine. S obzirom na financijsku neizvjesnost, 38 posto potrošača izjavilo je kako namjerava smanjiti blagdansku potrošnju, što je posljednji put zabilježeno u razdoblju Velike recesije.

Potrošači smanjuju broj putovanja i odmora te velika većina namjerava blagdane proslaviti sa svojim bližnjima kod kuće i svoju potrošnju usmjerava na predmete koji nisu pokloni, kao što su ukrasi za dom, blagdanska dekoracija i odjeća.

Zabrinutost zbog pandemije koronavirusa i dalje je uzrok prelaska potrošača s kupnje u trgovini na beskontaktne opcije. Više od polovine potrošača, čak 51 posto, brine kupnja u trgovini u blagdanskoj sezoni zbog pandemije. Štoviše, 49 posto njih neće se vratiti svojim navikama iz razdoblja prije pandemije dok se ne pronađe cjepivo.

Od potrošača koji su se uglavnom odlučili na internetsku kupnju, gotovo dvije trećine za tu se vrstu kupnje odlučilo kako bi izbjegli gužve, njih 65 posto, zbog toga što im je praktičnije kupovati iz svojeg doma te zato što žele iskoristiti mogućnost besplatne poštarine ili dostave, njih 60 posto. Sigurnost i praktičnost te povoljnost i dalje ostaju najvažniji razlozi te je 61 posto kupaca istaknulo njihovu važnost pri odabiru trgovine.

Božić, poklon, blagdani Foto: Pixabay

Kupci namjeravaju potrošiti manje dana na kupovanje 

Kupci namjeravaju obaviti svoju blagdansku kupnju u kraćem razdoblju, otprilike šest tjedana, što je 1,5 tjedana manje negoli proteklih godina jer namjeravaju izbjeći gužve, kupovati u trgovinama bližim mjestu stanovanja te kupnje obavljati internetski i biti fleksibilniji kad je riječ o osobnom proračunu za kupnju.

Premda će darovne kartice i odjeća biti najčešći pokloni ove blagdanske sezone, više od 30 posto blagdanske potrošnje odnosit će se na predmete koji nisu darovi.

“Više nego ikada prije kupci pokušavaju naći sigurne i praktične načine kako bi nadolazeće blagdane učinili zabavnima i svečanima. Zbog toga se sve više kupaca okreće opcijama beskontaktne kupnje, kao što su dostava na kućnu adresu i preuzimanje paketa ispred kuće. Predstojeće blagdansko razdoblje sa sobom će donijeti izazove čak i za najbolje lance opskrbe i logistiku. Veliki su izgledi da će trgovci koji uspješno odrade završne pripreme za ovu sezonu biti donekle zadovoljni i svojim blagdanskim poklonima”, zaključuje Bazianec.

Izvor Privredni.hr

Umag odabrao naj-volontere: U 2020. to su Orijeta Kramešteter, Azra Imamović i Elisabetta Petretić

EKO BOMBA U UMAGU: Gradi se benzinska crpka u centru grada – Stanari eksplodirali od ljutnje!