in

EKOCID U PAZINU – Živozidaš Damir Grunbaum proziva zbog kriminala i traži ostavke župana i gradonačelnika Pazina

Ekološka katastrofa u Pazinu

Nakon što je Grad Pazin objavio da je mulj koji je istekao s odlagališta Lakota u Pazinčicu bezopasan, reagirao je danas i vijećnik Živog zida u Skuppštini Istarske županije, Damir Grunbaum, koji je gradonačelnika Pazina, župana i druge odgovorne pozvao da podnesu ostavke zbog zločina prema prirodi i pogodovanja tvrtki Kamen.

-Neugodno sam iznenađen izjavama gradonačelnika Pazina i direktora gradske komunalne tvrtke Usluga. Lakota je strašna ekološka katastrofa kojoj svjedoče svi građani Istre i umjesto da se svi odgovorni uključe u njenu sanaciju, oni skandalozno pokušavaju umanjiti razmjere tog ekocida. Govoriti o neštetnosti kamene prašine koja je zagadila cijelu dolinu i ubila gotovo cijeli živi svijet, a pozivajući se na analizu koju je naručio Kamen kao glavni zagađivač koji u svojoj proizvodnji upotrebljava dvokomponentna ljepila i sintetičke smole, u najmanju je ruku neshvatljivo i zabrinjavajuće. Očito da s ovakvim stavom odgovornih možemo očekivati nove katastrofe, ističe čelnik istarskog Živog zida.

U cjeniku deponije Lakota, koji je priložio uz priopćenje, jasno se vidi da je dopušteno odlaganje drva, plastike i željeza, što dokazuje, ističe Grunbaum, „da su izjave ove gospode da je na Lakoti deponiran samo inertni materijal – čiste laži. To dokazuju snimke i sakupljeni otpad nakon ekološke ‘tragedije’.  U cjeniku je prema utvrđenim cijenama vidljivo i očito pogodovanje Kamenu.“

Speleolozi radi nakupina mulja od kamene prašine, drva, plastike i drugog materijala predviđaju začepljenje Pazinske jame. To bi bila tek katastrofa apokaliptičnih razmjera, podsjeća županijski vijećnik Živog zida.

-Međutim, nikog od nadležnih institucija nije briga, nisu čak ni proglasili elementarnu nepogodu o čemu sam govorio na posljednjoj sjednici Skupštine. Natura Histrica, županijski odjel za održivi razvoj, župan, ministarstvo, Hrvatske vode – svi šute. Kriminal, pogodovanje, zločin prema prirodi i ljudima u svojem najgorem obliku! 

Župane, gradonačelniče i svi prozvani samo svojim ostavkama možete djelomično vratiti povjerenje ljudi u institucije koje bi ih trebale štititi, a to ne čine! Mogu na sve ovo izreći samo jednu riječ: sramota, zaključuje Grunbaum u svom priopćenju.

U tijeku sajam f.re.e u Münchenu – HRVATSKI TURIZAM MORA OBRANITI SVOJU POZICIJU NA NJEMAČKOM TRŽIŠTU

Danas i sutra Dani meda u Pazinu