in

Pri kraju EU pojekt „Dobra energija – solarna energija za zelenu tranziciju“ – U Poreču i Puli 22 solarne elektrane

Foto Istarska županija

Projekt “Dobra energija – solarna energija za zelenu tranziciju“ koji u funkciji glavnog partnera provodi Istarska županija, ušao je u završnu fazu u kojoj se radovi na instalacijama solarnih elektrana privode kraju. Od ukupno 22 elektrane, 20 ih je već postavljeno, a radovi na dvije preostale bliže se kraju, javljaju iz Istarske županije.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Ova nova postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora kruna su procesa koji je započet još 2021. godine kada je IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija, za potrebe Istarske županije pripremila ovaj projekt. Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna EUR s provedbom je počeo sredinom 2022. godine. Provodi se u suradnji s 10 partnera, od kojih su još dva, gradovi Pula i Poreč, na području Istarske županije. U partnerstvu su i dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna €, a 85 % iznosa predstavljaju bespovratna sredstva osigurana kroz program “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. Kroz uspješnu prijavu projekta, Istarska županija je osigurala bespovratna sredstva za sufinanciranje ugradnje četiri solarne elektrane ukupne snage 203,36 kW na svoje zgrade, ali i za ugradnju još dvije elektrane na zgrade u vlasništvu Grada Pule i jedne elektrane na zgradi u vlasništvu Grada Poreča.

Istarska županija je dovršila instalaciju tri elektrane, na Industrijsko-obrtničkoj školi, dvorani Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i Talijanskoj srednjoj školi Dante Alighieri u Puli, a preostaje joj instalacija na Osnovnoj školi u Vodnjanu. Grad Pula, kao projektni partner,  postavio je elektrane na OŠ Veli Vrh i OŠ Vidikovac, a Grad Poreč na Domu za starije osobe Poreč. 

Projektom “Dobra energija – solarna energija za zelenu tranziciju“ instalirat će se ukupno 1 MW postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Navedena postrojenja godišnje će proizvoditi 1.163 MWh čiste energije uz smanjenje godišnjih CO2 emisija od 233 t te će time dati značajan obol procesu zelene tranzicije koju Istarska županija snažno podupire. Na Poluotoku, ovaj proces, a pogotovo solarizacija, imaju poseban značaj i to prvenstveno radi ovisnosti istarskog elektroenergetskog sustava o termoelektrani Plomin 2, pogonu čije se gašenje očekuje u 2033. godini.

S druge strane, Istra se suočava s godišnjim rastom potrošnje električne energije, koji je uzrokovan prvenstveno povećanim opterećenjem u ljetnim mjesecima. Upravo zato, Istarska županija kroz razvoj energetske strategije, izmjene i dopune županijskog Prostornog plana, ali i nove investicije snažno podupire ugradnju solarnih elektrana. Proces započet kao pilot projekt “Dobra energija – solarna energija za zelenu tranziciju“ nastavit će se i u 2024. godini u kojoj je za ugradnju elektrana Županija osigurala 150.000 eura sredstava u proračunu s ciljem da u što kraćem roku i na vlastitim zgradama ima instaliran prvi MW, priopćeno je iz Istarske županije.

Foto Umjetnička škola Poreč

Pisma Djeda Mrazu: Učenici Umjetničke škole Poreč plesali pred brojnom publikom

tz poreč

U Hrvatskoj ostvareno 108 milijuna turističkih noćenja. Tri istarska grada u TOP pet