in

USLUGA POREČ: Obilježen Dan planeta Zemlje edukativnim druženjem s djecom i sadnjom biljaka

Foto Usluga Poreč

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. U inicijativama koje provodi Usluga Poreč uvijek su orijentirani na očuvanje okoliša, edukaciju zajednice o važnosti brige za okoliš, različitim načinima kako doprinijeti zaštiti okoliša te generalno na poticanje prijateljskog odnosa prema našoj planeti.

usluga poreč sadnja biljaka cvijeće zelene površine
Foto Usluga Poreč

Raznolikost svih živih bića na našem planetu, zadnjih se godina, smanjuje velikom brzinom i to najviše zbog ljudskih aktivnosti, poput prenamjene zemljišta, zagađenja i klimatskih promjena. Takvi trendovi potaknuli su ih ove godine na inicijativu sadnje bilja. 

U urbanim područjima upravo sadnja bilja ima mnoge pozitivne učinke na očuvanje okoliša, čist zrak i općenito blagostanje našeg planeta: biljke apsorbiraju ugljični monoksid iz zraka tijekom fotosinteze, smanjujući količinu tog stakleničkog plina u zraku. To pomože smanjenju globalnog zagrijavanja. Biljke filtriraju štetne tvari poput prašine, kemikalija i onečišćivača iz zraka, poboljšavajući kvalitetu zraka u okolini. Sadnja bilja potiče raznolikost životinjskih vrsta jer pruža stanište i hranu za insekte, ptice i druge životinje. Stabla i druge biljke s korijenima pomažu u stabilizaciji tla i sprječavaju eroziju.

Tim povodom, u  centru grada na dijelu gradske rive, postojećoj zelenoj uređenoj površini djelatnici Usluge dali su novi sjaj. Posađeno je preko 250 novih komada različitih sadnica, od gaure čiji su cvjetovi privlačni oprašivačima kao bumbarima, pčelama i leptirima ili sivoplave vlasulje koja je evergreen u prirodi. Od ostalih biljaka koje su koristili tu su lavanda, ružmarin, kadulja, iris, mini kamenjarke, vrbice, dubačac, dicentra i kraljica Mediterana – maslina. Novouređena površina doprinijela je ne samo estetici prostora već i bioraznolikosti. 

-Dan smo proveli i s djecom u porečkim vrtićima, učeći ih o važnosti i doprinosima sadnje bilja. Tako su djeca zajedno sa svojim odgajateljicama pokazala veliku strpljivost i entuzijazam dok su učila o biljnom svijetu i sudjelovala u sadnji. Kroz različite vrste biljaka djeca su imala priliku istražiti biljni svijet učeći o njihovim karakteristikama, potrebama i ulozi u očuvanju okoliša. Sadili smo aromatične biljke, cvjetnice te stabla voćki trešnje, marelice i pomikakija. Na edukativan i zabavan način odgajateljice, zajedno s našom ekipom iz hortikulture te gradonačelnikom, približili su im svijet biljaka. Posebno je interesantno bilo kod pripreme tla gdje smo učili kako ga pravilno pripremiti za biljke da imaju optimalne uvjete za rast i razvoj. Kada je sve bilo gotovo, slijedio je i kratki tečaj o brizi i zalijevanju posađenog materijala.

Najvažnije je da su djeca uživala u procesu stvaranja, a sada mogu svakodnevno pratiti i gledati kako se njihove biljke razvijaju i rastu, dok će sa stabala voćki moći uživati i u ukusnim plodovima, poručili su iz Usluge.

Kroz ove aktivnosti podiže se svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti vođeni mišlju da je svaka vrsta, bez obzira na svoju veličinu ili ulogu nezamjenjiv dio kompleksnog ravnotežnog sustava našeg planeta, poručuju iz ovog porečkog komunalnog poduzeća.

Eufrazijeva bazilika - Foto Grad Poreč

Nastavlja se obnova Eufrazijeve bazilike u Poreču: Ove godine rekonstruirana krovišta sakristije i južnog broda

NE DIRAJ FOTKU I NEMOJ OBJAVIT

MUP masovno postavlja nove kamere. Evo koliko su prekršaja snimile