in

MUP masovno postavlja nove kamere. Evo koliko su prekršaja snimile

Ilustracija - Photo: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

MUP je nedavno objavio da u prvoj polovici ove godine postavljaju preko 170 novih nadzornih kamera. Potvrdili su za N1 da idu s postavljanjem kućišta i uređaja koje su nabavili krajem 2023. – ukupno 113 kućišta i 37 fiksnih radarskih uređaja. U drugoj polovici ove godine planiraju nabavku i postavljanje još 24 kućišta i 21 fiksnog radara. To znači da će uskoro prometne prekršaje u Hrvatskoj kontrolirati 175 fiksnih radara. Pozvali su i građane da predlože lokacije nadzora.

Iz MUP-a za N1 kažu da su tijekom 2022. utvrđena 250.192 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, dok je u 2023. utvrđeno 263.058 takvih prekršaja.

Od ukupnog broja prekršaja nepropisne brzine, pomoću fiksnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila u 2022. utvrđeno je 107.286 prekršaja brzine, a 126.748 prekršaja brzine u 2023. godini. Vidljivo je da je gotovo polovina prekršaja zabilježena nadzornim kamerama.

Iz MUP-a otkrivaju i da je najviše prekršaja prekoračenja brzine uz pomoć nadzornih kamera zabilježeno na lokacijama u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, Policijskoj upravi zadarskoj i Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

N1 je pitao MUP mogu li ove nadzorne kamere bilježiti i druge prometne prekršaje. Evo što kažu: “Ako je riječ o fotografiji prekršaja visoke kvalitete, fiksnim uređajima za mjerenje brzine kretanja vozila moguće je utvrditi i prekršaje poput nepropisnog pretjecanja, korištenja mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme upravljanja vozilom.”

Drugim riječima, ne koriste nadzorne kamere samo za hvatanje prebrzih vozača, već se njima mogu bilježiti i drugi prekršaji, navodi N1.

Osim u Zagrebu i široj okolici, novih kamera ima i po drugim dijelovima Hrvatske, no zasad nema podataka gdje su sve. 

Pregled svih kamera (starih i novih) za koje su dosad poznate lokacije pogledajte na ovom linku.

Foto Usluga Poreč

USLUGA POREČ: Obilježen Dan planeta Zemlje edukativnim druženjem s djecom i sadnjom biljaka

Foto Gradska knjižnica Poreč

U Poreču još sutra BOOKtiga, BOOKtižin i Noć knjige uz Igora Beleša i Zlatka Galla