in

ENIO JUGOVAC, načelnik Kaštelira: Korona zaustavila investicije, ali ne i davanja za škole, vrtiće, sport…

Enio Jugovac/Foto Tanja Kocijančić

Početak godine prilika je da rezimiramo što je učinjeno u prošloj godini, te što se planira u novoj 2021. Razgovarali smo s načelnikom Općine Kaštelir-Labinci Enijom Jugovcem kako su se snašli u godini pandemije, te što očekuju od nove 2021.

Foto Tanja Kocijančić

Kako je koronavirus utjecao na poslovanje općine u zadnjih 9 mjeseci i općenito na život žitelja općine?

Pojava pandemije korona virusa pogodila je sve gospodarske djelatnosti pa se posljedično to odrazilo i na financijsko poslovanje općine. U travnju, kada su se već nazirale negativnosti koje će covid-19 donijeti, pristupilo se općoj štednji, stopirane su sve planirane aktivnosti te se do kraja godine održavao samo hladni pogon. Stanovnici općine su isto tako osjetili posljedice korona virusa, ostali su bez posla oni koji su vezani uz rad u turističkim tvrtkama Poreštine. Radi smanjenog broja dolazaka gostiju iznajmljivači, restorani, kafići, trgovine, OPG-i kao i svi koji su vezani uz turizam, ostali su bez velikog dijela prihoda.

Koje su investicije stopirane zbog korona-krize i koliko je to utjecalo na punjenje proračuna. Koji su se konkretno prihodi najviše smanjili? Jesu li davanja za socijalu i školstvo smanjena zbog toga? Tko je najviše trpio zbog manjih prihoda?

Pojavom korona-krize stopirane su investicije koje su mahom bile planirane za izgradnju i uređenje komunalne infrastrukture (asfaltiranje dijelova nerazvrstanih cesta, izgradnje javne rasvjete i rješavanje problematike oborinskih voda u početnoj fazi). Moram napomenuti da je u proračunu za 2020. godinu prenijet višak poslovanja iz 2019. godine u visini od 1,57 milijuna kuna koji je bio predviđen za realizaciju navedene infrastrukture, no to nam je itekako pomoglo za nadomjestiti ovogodišnji manjak prihoda. Podjednako je došlo do smanjenja prihoda od poreza na dohodak, komunalnog doprinosa, poreza na promet nekretnina. Sva davanja iz aktivnosti predškolskog odgoja, osnovnog školstva, socijale, sporta, ostvarena su u stopostotnim planiranim iznosima. Kao što sam i naveo, najveći teret snosio je program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

Koliko iznosi novi proračun za 2021. i kako ste ga planirali u okolnostima korona-krize – koliko je manji od prošle godine i koja su vaša očekivanja?

Novi proračun za 2021. godinu planiran je u visini od 7.408.900 kn i manji je od lanjskog za  4.847.919,27 kuna, s napomenom da je prošle godine realizirana isplata od Agencije za plaćanja u visini od 5.071.719,43 kune, čime je isplaćen kredit HBOR-a za asfaltiranje i uređenje cesta u dijelu naselja Labinci. Teško je planirati očekivane prihode u 2021. godini radi situacije s korona virusom, zato su planirane osnovne potrebe prema proračunskim korisnicima i osnovno održavanje komunalne infrastrukture.

Koje su glavne investicije koje planirate u ovoj godini? Je li nešto od prošle godine prebačeno u ovu zbog korone?

Općina svoje kapitalne projekte planira realizirati u 2022. i 2023. kao što je projekt gradnje novog dječjeg vrtića s jaslicama i novog trga u Labincima, te asfaltiranje cesta u novom dijelu naselja Krančići i ceste Rogovići-Deklići. Važan kapitalni projekt je izgradnja kanalizacijske (fekalne) mreže za naselje Rogovići za što je u tijeku dobivanje građevne dozvole. Kanalizacijska mreža će biti spojena na postojeću kolektorsku kanalizaciju susjedne Općine Tar-Vabriga. U 2021. godini planirana je izrada projektne dokumentacije za rješavanje oborinske odvodnje u naseljima.

Koje su olakšice za poduzetnike dane u prošloj godini? Imate li u ovoj godini u planu na neki način pomoći lokalnim poduzetnicima pogođenim korona-krizom?

U prošloj godini svi zakupci općinskih poslovnih prostora oslobođeni su plaćanja mjesečnih zakupnina za sve djelatnosti kojima je odlukom Stožera RH zabranjen rad. Svi poduzetnici koji su obveznici komunalne naknade za poslovnih prostor a kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, oslobođeni su obveze komunalne naknade, a svim ostalima komunalna naknada umanjena je za 30%. U ovoj godini, s obzirom na nastavak korona-krize, Općinsko vijeće će sigurno donijeti odluku da se ranije donijete mjere produže u 2021. godini.

Koja su Vaša očekivanja za ovu godinu – općenito za turističku sezonu, ali i ostalih djelatnosti? Hoće li dolazak cjepiva ipak omogućiti kakav takav oporavak?

Našoj sredini kao i čitavoj regiji značajan prihod gospodarstvu donosi upravo turizam. No, s obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom nije realno očekivati da će se situacija normalizirati do turističke sezone. Vjerujem da će cjepivo omogućiti postepeni oporavak te da će se stanje normalizirati u 2022. godini.

Spomenimo i angažman općine i njenih žitelja u prikupljanju pomoći za potresom razorenu Banovinu. Odmah od prvog dana Općina Kaštelir-Labinci zajedno s članovima DVD-a Grom, poljoprivrednom udrugom Vitis, lovačkom udrugom Fazan, te nogometnim i rukometnim klubom organizirala je prikupljanje donacija. U jednom danu, navodi Jugovac, prikupljeno je 8 tona hrane, odjeće i higijenskih potrepština. K tome, Općina je iz sredstava rezerve proračuna isplatila 5.000 kuna na žiro račun Sisačko-moslavačke županije.

Tekst & Foto Tanja Kocijančić

TAR: Marende u DeguStazioneu u tjednu od 11. do 15. siječnja

HOK: Obavijest za obrtnike “paušaliste”