in

Finale projekta VOLONTIRANJE TO GO: Olimpijkama proglašene Antonela Kotarac, Antonija Bandalo i Lea Šmorhaj

Foto Tanja Kocijančić

Danas, 22. svibnja, u Villi Polesini održana je završna konferencija u projektu Volontiranje To Go, financiranom iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, koji su provodili Centar za građanske inicijative Poreč kao nositelj projekta, Društvo Naša djeca Poreč, Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića i Volonterski centar Istra kao partneri.

Najsvečaniji trenutak bilo je proglašenje Olimpijki volontiranja, a izabrane su učenice koje su zadnjih mjeseci sudjelovale na svim aktivnostima projekta Volontiranje To Go. One su učenice 2. razreda smjera THK Antonija Bandalo i Lea Šmorhaj, te Antonela Kotarac iz 4. razreda HTT smjera.

S njima smo početkom travnja napravili razgovor za naš portal kada su zajedno s drugim svojim školskim kolegama obojali i oslikali sve klupe, stolice i stolove koji se koriste u dječjem kampu Zabavna ljetna baza Društva Naša djeca Poreč. Bila je to jedna od posljednjih akcija u sklopu Olimpijade volonterstva. Uz njih je tada, kao i danas na proglašenju, bila profesorica etike Dajana Bošnjak koja ih cijelo vrijeme motivirala da se uključe i da će im biti zabavno u raditi u sklop projekta Volontiranje To Go. Osim ovih djevojaka, u projektu Olimpijada volonterstva sudjelovalo je oko 50-ak srednjoškolaca.

-Zahvaljujemo se svima koji su bili dio ovog projekta i naučili nas da darujemo osmijeh i ljubav, najveća djela koja se ne mogu zapisati u volontersku knjižicu, jer su prevelika. Postale smo otvorenije, komunikativnije i bolje osobe za koje je volontiranje svaki dan, cijeli dan i u svakoj prilici, kazala je Antonela i posebno zahvalila prof. Bošnjak, Aleksandri Leri iz Volonterskog centra Istra i Sunčici Damjanović iz Centra za građanske inicijative Poreč.

Projekt Volontiranje To GO je započet u lipnju 2017. godine, a konferencijom se željelo pokazati koji su pomaci nastali u zajednici tijekom njegovog provođenja, odnosno koliko su i kako uspjeli animirati/motivirati srednjoškolce i srednjoškolke, te povećati kapacitete organizatora volontiranja (udruga i ustanova s područja Poreštine) za rad s volonterima/kama.

U projekt je bilo uključeno 15 organizacija civilnog društva i institucija, uključili su u rad 43 odrasla/e volontera/ke, 340 djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola, odrađeno je više od 1.000 volonterskih sati tijekom 10 volonterskih akcija. Kroz te su akcije pratili rad volontera/ki koji su se prijavili na Olimpijadu volonterstva.

Konferencijom se htjelo također naglasiti kako volontiranje utječe na lokalne zajednice, pa su stoga pozvali stručnjake/inje koji su govorili o volontiranju kao aktivnosti koja utječe na povećanje društvenog kapitala te o tome da li i kako tvrtke valoriziraju volonterski angažman kandidata/kinja za posao, odnosno koje bi to kompetencije stečene volontiranjem posebno valorizirali, a kandidati/kinje ih ne mogu steći tokom redovnog obrazovanja.

Također, navedeni su svi pozitivni učinci volontiranja za mlade – od povezivanja s ljudima, novih prijateljstava i poznanstava i stjecanja novih znanja i vještina koje će koristiti pri zapošljavanju do poboljšanja psihičkog zdravlja i rasta samopouzdanja, samopoštovanja i zabave.

O ovim su temama danas govorili prof. dr. sc. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjek za pedagogiju, zatim predstavnica Volonterskog centra Istra, socijalna pedagoginja Danijela Ustić, Andrea Damiani iz Odjela ljudskih resursa Valamar Riviere, te predstavnica udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona.

Završno događanje danas je održano u Villi Polesini koju je velikodušno ustupila tvrtka Valamar Riviera.

 

Primili ste upozorenje o neovlaštenom pristupu kreditnoj kartici? Policija poziva na OPREZ

“Priče u slikama” – otvorenje izložbe radova slikarske grupe Zajednice Talijana Poreč 23. svibnja