in

FUNTANA: Osnovana udruga branitelja POD ISTARSKIM SUNCEM – Predsjednik Marinko Žužić

Foto Tanja Kocijančić

Jučer, 7. studenog, u staroj školi u Funtani održana je prva svečana skupština novoosnovane Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Funtana – Pod istarskim suncem. Udruga je službeno osnovana 10. listopada.

Za predsjednika je izabran Marinko Žužić, dopredsjednik je Hari Borovac a počasni predsjednik Nino Sardelin.

U Upravni odbor izabrani su Đorđo Laković, Pero Šimić i Marko Marunica. Tajnik udruge, koji je zajedno s predsjednikom Žužićem ovlašten za zastupanje, bit će Veljko Malić. Funkciju likvidatora dobio je Alen Štifanić.

Funtana je razmjerno po broju stanovnika među vodećim u Hrvatskoj po broju hrvatskih branitelja, njih 40-ak na oko 900 stanovnika, te je zbog toga prepoznata potreba da upravo ovo mjesto dobije svoju udrugu, pojasnio je Žužić. Uostalom, u Oluji je život izgubio Funtanjan i branitelj Stipan Liović, ali i Sabid Huskić, koji je poginuo 1991. godine kao dragovoljac na pakračkom ratištu.

Također, Žužić je naglasio da su branitelji i dragovoljci dosad bili članovi u više udruga, a ovako će biti zajedno u jednoj, i to u svojoj u Funtani.

Planiraju, dodao je Žužić, osnovati međunarodni centar za branitelje invalide, ali i druge osobe s invaliditetom, a to ne mogu bez vlastite udruge.
Osnovni ciljevi i djelatnosti udruge bit će:
promicanje interese veterana te poticanje, pomaganje i jačanje njenog udjela u javnom životu, promicanje i organiziranje savjetovanja, predavanja, seminara, kongresa, tribina i drugih skupova o problematici veterana. Potom, udruga će imati zadatak pružati stručnu pomoć u ostvarenju njihovih prava i to u obliku posredovanja u komunikaciji između veterana i upravnih tijela RH, zatim organizacija izleta i paket aranžmana za članove udruge, suradnja s drugim udrugama i drugo.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Turističke tvrtke pretrpjele drastičan udar, najgore rezultate imaju Valamar i Arena

Ministar Butković ima koronavirus, prije 3 dana u Istri otvorio cestu Pazin-Cerovlje