in

Turističke tvrtke pretrpjele drastičan udar, najgore rezultate imaju Valamar i Arena

Sezona je krenula iznenađujuće dobro, ali krajem lipnja i u srpnju ograničenja putovanja uzrokovala su snažan pad.

Iako je hrvatski Jadran ove godine imao najbolje rezultate na cijelom Mediteranu, pandemija Covida-19 i najveće igrače u hrvatskom turizmu otjerala je u minuse, pokazali su financijski rezultati kompanija za treći kvartal 2020.

Ugrubo, prosječno je ostvarena trećina lanjskog prometa i prihoda, bez većih korekcija cijena, kampovi su imali puno bolji promet od hotela, luksuzni od konfekcije, a Istra je uspješnija od juga, piše Poslovni.hr.

Uz mjere države spriječen je val otpuštanja radnika koji su većinu godine zapravo odmarali, odgođen je dobar dio ulaganja, krediti su na moratoriju do sljedeće godine kad se očekuje početak povratka na staro. Do lanjskih rezultata turistički sektor bi mogao doći tek u 2022. godini ili čak godini kasnije, ističu u kompanijama koje su manje više pozatvarale sve objekte.

Najveća kompanija Valamar Riviera u devet mjeseci ove godine ostvarila je 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode od 673 milijuna kuna, odnosno 33 posto prihoda prethodne godine. Na razini poslovne godine Valamar Riviera očekuje ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna, ističu u kompaniji.

Valamar je ove sezone imao otvorena 24 hotela i ljetovališta, te svih 15 kamping ljetovališta u osam jadranskih destinacija, u kojima je radilo više od 4400 zaposlenika. Iako je turistička sezona, kao i svima drugima, krenula iznenađujuće dobro krajem lipnja i tijekom srpnja, ograničenja putovanja prema Hrvatskoj uzrokovala su snažan pad u drugom dijelu kolovoza i posezoni.

Od početka pandemije u Valamaru je boravilo gotovo 300.000 gostiju, nije zabilježen niti jedan slučaj prijenosa zaraze u njegovim hotelima i ljetovalištima, očuvana su sva radna mjesta, ističu u kompaniji. No, još su oprezni s narednim ulaganjima, planirani investicijski projekti za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 800 milijuna kuna su dijelom preraspoređeni za realizaciju u razdoblju od dvije godine.

Unatoč svim navedenim nepovoljnim okolnostima, rapska Imperial Riviera je u trećem tromjesečju ostvarila oko 42 posto prošlogodišnjih prihoda od prodaje. Ostvareno je 90,1 milijuna kuna prihoda od prodaje, operativna dobit iz poslovanja iznosi 32,4 milijuna kuna, što je pad od gotovo 71 posto u odnosu na lanjskih 110 milijuna kuna EBITDA.

Maistra je ove sezone uspjela dosegnuti 45 posto lanjskog prometa, ostvarivši 546,4 milijuna kuna poslovnih prihoda.

Grupa je ukupno ostvarila 41 posto lanjske razine volumena, odnosno 44 posto u trećem kvartalu, a najmanji pad volumena ostvaren je u kamping segmentu, te u luksuznom dijelu portfelja. Maistra je kumulativno imala gubitak od 18,4 milijuna kuna.

Kobne zabrane

Plava laguna u prvih devet mjeseci ostvarila je 1,56 milijuna noćenja, što je 34 posto lanjskih. Hoteli i apartmani pritom su imali pad od čak 74 posto, a kampovi su završili treći kvartal s padom od 58 posto.

U prvih devet mjeseci Plava laguna je imala 433 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je 61 posto manje nego lani u istom razdoblju.

Nominalna razina operativne zarade grupe bez Jadranskih luksuznih hotela (EBITDA) iznosi 134,7 milijuna kuna, ili 27 posto lanjske zarade. Gubitak grupe, uključujući JLH, iznosi 70 milijuna kuna, odnosno 44,5 milijuna kuna bez dubrovačkih hotela.

Plava laguna zatvorila je sve objekte u Poreču i Umagu, a do iduće godine planiraju preživjeti i uz moratorij na kredite na godinu dana.

Pulska Arena Hospitality Grupa također je u ljeto krenula iznenađujuće dobro, što je trajalo sve do zadnjih tjedana kolovoza kad su krenule zabrane putovanja s ključnih turističkih tržišta.

Prihodi grupe, koja uz Hrvatsku posluje u Njemačkoj i Mađarskoj, u prva tri kvartala pali su gotovo 67 posto, na 228,7 milijuna kuna, a EBITDA iznosi 18,6 milijuna kuna, dok je u prvih devet mjeseci 2019. iznosila 249 milijuna kuna.

Prihodi od smještaja bilježe pad od 67 posto u odnosu na prošlu godinu kao rezultat prepolovljenog stupnja zauzetosti na 27,1 posto, te pada prosječne cijene smještaja za 9,5 posto.

‘Možemo izdržati pad’

U Hrvatskoj su ukupni prihodi Arene smanjeni za gotovo 69 posto, na 156 milijuna kuna, uz pad prosječne cijene smještaja za 11 posto. EBITDA iznosi 23,7 milijuna kuna, za razliku od lanjskih 190 milijuna kuna u prošloj godini.

Cijeli članak pročitajte na Poslovni.hr.

ŽMINJ: Nestala 16-godišnja Nina Kuhar – Jeste li je vidjeli?

FUNTANA: Osnovana udruga branitelja POD ISTARSKIM SUNCEM – Predsjednik Marinko Žužić