in

FUNTANA prvi put uspješnoj djeci uručila nagradu BERNARDINA – evo popisa učenika koji su je dobili

Foto Tanja Kocijančić

Funtana je u sklopu obilježavanja Dana općine i iseljenih Funtanjana i proslave sv. Bernarda ove godine podijelila i sasvim novu nagradu koja se zove Bernardina, a dodijelile su je članice ovdašnje Udruge za djecu i mlade “Na izvorima prijateljstva “. Bernardina je nagrada za postignuća djece i mladih koji su u protekloj školskoj godini ostvarili zapažene i vrijedne rezultate na razini škola, županija i države i koji su za trud i zalaganje dobili potvrdu neke od institucija za sport razvoj i obrazovanje.

-Iako sva naša djeca zaslužuju nagrade, jer su predivni i mogu puno i najradije bi ih dale svima, ali ih u Funtani ima više od 200 od predškolske dobi do studenata, Bernardinu smo odlučile dodijeliti onima koji su uz zahtjevni bazni školski program još dodatno pomakli svoje mogućnosti i ostvarili rezultate, kazala je u ime udruge Sanda Jukić.

Dakle, popis je dugačak a krenulo se od „zlatnog pera“ kojeg se dobila za osam godina izvrsnih rezultata u osnovnoj školi.

Funtanjani koji su ga dobili su Laura Ritoša, Lucija Lijović, Eleonora Vidović i Luka Šimić.

Rocco Žiković trenira za NK Istra 1961 i prije tjedan dana dobio je laskavi poziv Hrvatskog nogometnog saveza za pristup Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Za sudjelovanje na smotri učeničkog stvaralaštva Novigradsko proljeće Bernardinu je dobila Petra Gluhić, koja je pozvana drugu godinu zaredom. Petra je ove školske godine bila i na županijskom natjecanju iz kemije i  sudjelovala je na literarnom natjecanju Laurus nobilis . Osim toga Petra svira violinu i s glazbenom školom i zborom odlazi na brojna gostovanja.

Sljedeća nagrada je za sudjelovanje na Croatian Makers ligi – projekt koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Croatian Makers liga uključuje više od 550 škola, knjižnica, udruga i drugih edukativnih ustanova u Hrvatskoj i više od 11 tisuća učenika i učenica.

Na Makers Ligi sudjelovali su Matias Marinović, Vito Božović i Pia Kovačić.

Pia je u prošloj školskoj godini osvojila 1. mjesto na županijskom natjecanju iz tehničke kulture, 2. mjesto na županijskom iz matematike, 6. mjesto na Festivalu matematike i sudjelovala je na matematičkom natjecanju “Klokan”, natjecanju iz robotike i Croatian Makers ligi. K tome, Pia je učenica glazbene škole i trenira gimnastiku u klubu Galatea s kojim osvaja vrijedne medalje.

Na 14. Festivalu matematike u Puli ukupno su sudjelovale 33 ekipe iz osnovnih škola diljem Republike Hrvatske.

Matia Gluhić, učenik 3. razreda, sudjelovao je na Festivalu matematike u Puli i osvojio 6. mjesti u državi u svojoj kategoriji. Osim toga sudjelovao je na natjecanju iz matematike “Klokan” i već dvije godine za redom je najbolji u školi po rezultatu za svoju dob i među 10% najboljih u državi.

David Laković, kao učenik 4 razreda sudjelovao je na 14. Festivalu matematike u Puli i osvojio 6. mjesto od ukupno u kategoriji Ekipa za 5+ Piko.

Lea Jukić, učenica 4 a razreda – više godina sudjeluje na Festivalu matematike u Puli (državna razina). Osvojila je 6. mjesto u kategoriji Ekipa za 5+ Piko godinu prije 4 mjesto. Natjecala se na Županijskog natjecanju iz matematike kao i na matematičkom natjecanju “Klokan”. Lea trenira odbojku i članica je Kick Boxing kluba Vrsar a uz vodstvo trenera Dražena Mandića na 3rd Kickboxing Challengeru održanom u Novigradu bez poraza u svim borbama osvojila e 1. mjesto u disciplini point fighting i proglašena je najboljim borcem turnira. Lea svira i klavir i pohađa glazbenu školu.

Sebastijan Trifunović samozatajan je učenik 4. razreda gimnazije i strukovne škole Jurija Dobrile u Pazinu. Iako je do sada osvajao mnoštvo priznanja i nagrada kroz osnovnu i srednju školu u protekloj se školskoj godini natjecao na zahtjevnim i kompliciranim natjecanjima iz geografije i kemije gdje je osvojio 2. i 3. mjesto. Sebastijan je izabran za predstavnika mladih u Europski parlament . Na poziv Europskog parlamenta Sebastijan je sa svojom grupom putovao u Strasbourg na dane EU parlamenta i zaslužio laskavi certifikat EU parlamenta kojeg je potpisao sam predsjednik Eu parlamenta Antonijo Tajani.

I mladi harmonikaš Oliver Cvitković je na 44. Međunarodnom susretu harmonikaša u Poreču osvojio 1. mjesto u kategoriji baby.

Ana Cvitković je učenica 5. razreda i trenira za gimnastički klub Poreč .

Njen trud i rad rezultirao je 1. mjestom na županijskom natjecanju iz gimnastike. Sudjelovala je na Međunarodno natjecanju na Malti i osvojila 2. mjesto, a sovjila je i niz drugih nagrada na brojnim turnirima.

Bernardinu je osvojila i Viktorija Rakovac koja obožava ritmičku gimnastiku i upravo ta ljubav rezultat je velikih napora i odricanja. Iako ima tek 8 godina, ozbiljno je shvatila svoju ulogu u klubu Galatea gdje trenira i nije joj problem trenirati četiri do pet dana u tjednu i po tri sata. Rezultati su brojne osvojene medalje. Viktorija je županijska prvakinja 2019.

Aaron Ukušić pohađa 3.razred Talijanske osnovne škole u Poreču . Osim toga Aron trenira u Kickboxing klubu Poreč. Aron je za svoje borbe osvajao brončane medalje na županijskim natjecanjima u Umagu i Pazinu, te na Alpe Adria kupu održanom u Novigradu.

U sportu ima još rezultata:

U odbojkaškoj ligi za djevojčice klub koji okuplja Funtanjanke i Vrsaranke osvojio je titulu županijskih prvakinja.

One su Mia Borovac, Dora Hakač, Ivona Štifanić i Dina Šahić.

Minice su osvojile 1. mjesto u Županiji dok su godinu ranije bile prvakinje Hrvatske.

One su Marija Hakač, Lea Jukić, Aurora Gaćina, Marija Hakač, Luna Bubičić, Hana Šahić i Asja Zolota.

Dora Popec igra stolni tenis za Ženski stolnoteniski klub Pula. Dora ima dva treća mjesta na državnom prvenstvu u parovima i miksu, prvakinja je Istarske zupanije i Primorsko-goranske regije i ima mnogobrojne osvojena mjesta na turnirima na državnoj razini. Nastupala je za Hrvatsku stolnotenisku reprezentaciju i prihvatila je i novi poziv za Hrvatsku reprezentaciju za turnir u rujnu. I uz sve to uspješna je u školi.

Foto Tanja Kocijančić

OSKAROVCI U KAŠTELIRU: Megahit “A star is born” u subotu u ljetnom kinu

U NOVIGRADU od 23. do 28. kolovoza: Fešta sv. Pelagija uz Detour, Terezu Kesoviju, Dražena Zečića, Crvenu jabuku…