in

FUNTANA stisnula remen – Načelniku i djelatnicima smanjene plaće, poduzetnicima i građanima odgoda plaćanja komunalne naknade

Poput mnogih gradova koji su ovih dana donijeli pakete mjera pomoći kako bi pomogli gospodarstvenicima pogođenima epidemijom koronavirusom i Općina Funtana odlučila se na donošenje mjera uštede i pomoći svom poduzetnicima. Kako doznajemo od načelnika Mladena Grgete, jučer su održali sjednicu Općinskog vijeća na daljinu, elektronskim putem, na kojoj su donijeli odluke o odgodi plaćanja komunalne naknade za građane i poduzetnike, te smanjili plaće u općinskoj upravi i komunalnom poduzeću Puntica.

Te će mjere biti privremene, do 1. srpnja, za sada, a kasnije će se vidjeti što i kako dalje. Svakako, najavio je, to je tek prva mjera pomoći funtanjanskom gospodarstvu, mahom vezanom za turizam koji je zbog korona-krize najugroženija grana, a uskoro će općina predložiti dodatne olakšice.

-Naš je proračun jako vezan za turističke djelatnosti, pa, budući da ne znamo što će u idućim mjesecima biti s prihodima, naše su mjere štednje bile nužne. Meni, kao načelniku, plaća će se smanjiti za 25 posto, a ostalima u općinskoj upravi (ima ih 6), smanjit će se za 20 posto. Slično je i u komunalnom poduzeću Puntica – upravi je plaća smanjena 20 posto, a radnicima 15 posto, pojašnjava načelnik Grgeta.

Zatim, dodao je, ukinuli su mjesečnu naknadu od 2.500 kuna zamjenici načelnika, kao i svim vijećnicima, zajedno s predsjednikom vijeća i njegovom zamjeniku. To je još oko 10.000 kuna bruto mjesečne uštede. To će na snazi biti od 1. travnja do 30. lipnja, a nakon toga će vidjeti hoće li tako ostati, odnosno hoće li morati dodatno umanjivati plaće.

Sve ovisi o tome kako će se odvijati ova epidemija i koliko će trajati, ali već je sada vidljivo, smatra načelnik, da će utjecati na cjelogodišnje poslovanje ove općine.

Također, donijeli su odgodu plaćanja komunalne naknade:

za gospodarske subjekte koji komunalnu naknadu plaćaju mjesečno za razdoblje od 1. ožujka do 30. lipnja, do 31. srpnja,

za fizičke osobe koje komunalnu naknadu plaćaju tromjesečno za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka, do 15. srpnja te

za fizičke osobe koje komunalnu naknadu plaćaju tromjesečno za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja, do 31. kolovoza.

Načelnik dodaje da se općinski godišnji prihod od komunalne naknade kreće oko 2,5 milijuna kuna, s time da većinu tog iznosa uplaćuju gospodarski subjekti. Također, ovim će se umanjenjem plaća uštedjeti oko 50 tisuća kuna mjesečno.

Načelnik je zaključio da će uskoro pripremiti i druge mjere pomoći za svoje poduzetnike.

-Ako situacija bude još gora, za tri mjeseca ići ćemo u dodatne restriktivne mjere štednje, zaključio je Mladen Grgeta.

HOK traži Vladine mjere i za sezonske obrte

Još dobrih vijesti: U Istri svi nalazi briseva NEGATIVNI – još jedna osoba izliječena