in

FUNTANA usvojila proračun od skoro 5 milijuna eura – U planu stambeno zbrinjavanje mladih obitelji i veće plaće za općinske zaposlenike

Nova - stara škola - Foto Općina Funtana

Vijećnici Općine Funtana na posljednjoj su sjednici prošle godine usvojili proračun za 2024. u visini od 4.857.280 eura, što bi po starom bilo 36,6 milijuna kuna. Među brojnim kapitalnim investicijama, među kojima izdvajamo obnovu i uređenje brojnih prometnica po Funtani, jest i projekt poticane stanogradnje. U planu je gradnja obiteljskih kuća za mlade obitelji, što se predviđa na dvije lokacije: iza postojeće zgrade s POS-ovim stanovima te u dijelu Dalmatinske ulice. Prema riječima načelnika Mladena Grgete, općina još nije donijela program kojim su propisani kriteriji za korisnike koji su zainteresirani. Planira se dodjela općinskih parcela za gradnju obiteljskih kuća po uzoru na druge općine i gradove na području Istarske županije, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, odgovorio je načelnik na upit vijećnika HDZ-a Milana Lukića kakvi će biti kriteriji za prijavuna javni poziv.

Načelnik je istaknuoplanirane kapitalne pomoći i pomoći temeljem prijenosa EU sredstava za projekte sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, uređenja utoka u more bujice Funtana, uređenja interpretacijske staze uz šetnicu Funtana-Bijela uvala te izgradnje i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, kao i na kredite za dovršetak rekonstrukcije zgrade stare škole i izgradnju prometnice Zad Kaštela.  Kao član povjerenstva koji prati realizaciju projekta sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda od samog početka pohvalio je komunalno poduzeće Odvodnja Poreč na uspješno dovršenom projektu ovakve vrijednosti i kompleksnosti koji doprinosi zaštiti okoliša. Naposljetku ističe kako se financijska korekcija, koju je Europska komisija propisala u odnosu na vrijednost ugovora za taj projekt, gotovo nije osjetila jer je Odvodnja Poreč uspjela osigurati dodatna sredstva iz drugih izvora financiranja umjesto propisane financijske korekcije.

Vijećnik IDS-a Marin Tonković rekao je kako je predloženi proračun dosta zahtjevan, no nedostaje dodatno hortikulturno uređenja ulaza u mjesto. Nadalje pohvaljuje što su proračunom planirana sredstva za izradu projektne dokumentacije za gradnju obiteljskih kuća za mlade obitelji što je bio i prijedlog njihove stranke. Načelnik je rekao da u ovoj godini planiraju hortikulturno uređenje parka na rivi, dok će se hortikulturno uređenje ulaza u mjesto pokušati dogovoriti s trgovačkim društvom Montraker. Tonkovića je zanimalo i je li planirano dovoljno sredstava za plaće službenika i namještenika općinske uprave, o čemu su potom odlučili u zadnjoj točki dnevnog reda. Naime, povećani su koeficijenti za sljedeća radna mjesta: „Administrativni referent“ i “Komunalno-prometni redar – referent“ s 1,60 na 1,76, za radno mjesto „Komunalni redar – referent“ s 1,46 na 1,61 i za mjesto „Spremač/ca“ s koeficijenta 1,00 u 1,25.

Općinska pročelnica Korin Liović objasnila je da je minimalna plaća za 2024. godinu propisana u iznosu od 840 eura bruto pa je iz tog razloga povećan koeficijent spremačici, a u skladu s time i koeficijent najniže plaćenim radnim mjestima nakon spremačice. Zaključila je da nema mjesta za dizanje osnovice plaće dok se ne izmjeni Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Načelnik je rekao kako će općina u ovoj godini vjerojatno pomorskog redara. Dodao je da su u rujnu donošenjem izmjena odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika uskladili koeficijent za radna mjesta višeg stručnog suradnika za društvene djelatnosti i EU projekte te višeg stručnog suradnika za financije, proračun i računovodstvo. Zaključio je da su analizom i usporedbom plaća utvrdili da se Funtana ne razlikuje bitno od susjednih općina.

Foto Grad Pula

Blizanci Sole i Roko prve bebe rođene u 2024. u pulskoj bolnici

Foto Grad Novigrad

Giovanni Cernogoraz primio novčanu donaciju od Grada Novigrada