in

FUNTANA: Vijenci u čast Danu antifašističke borbe

U povodu Dana antifašističke borbe danas, 22. lipnja, predstavnici Općine Funtana i općinskog komunalnog poduzeća Puntica položili su cvijeće na spomenik poginulim borcima ispred zgrade stare škole u centru mjesta.

Obilježavanju su prisustvovali načelnik Mladen Grgeta, predsjednik Općinskog vijeća Marin Tonković i direktor Puntice Đankarlo Milokanović.

Dan antifašističke borbe je državni praznik koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Sisa osnovan Prvi sisački partizanski odred, prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske. Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

BUZET/POREČ: Pijani vozači dobili kaznu od 40.000 kuna

VIŽINADA – Obilježen Dan antifašističke borbe