in

FUNTANA: Zbog nove ceste ispiljeno 13 borova, ali rješenje je brzo nađeno

Foto Tanja Kocijančić

Prije nekoliko dana 13 borova, koji su bili uz novu cestu koja se gradi u Funtani, u naselju Coki kod ulaza u autokamp Puntica, ispiljeni su. Naime, tijekom radova, odnosno pripreme parkirnih mjesta uz novu cestu, oštećeni su njihovi korijeni, pa su se stabla odmah počela sušiti.

Pitali smo načelnika Mladena Grgetu kako je do toga došlo i što će poduzeti, odnosno hoće li se na tom mjestu posaditi novi borovi.

Korijeni borova bili su plitki i odmah su se osušili

-Jako nam je žao što smo morali srušiti stabla, stara deset i više godina. Svakako to nije bila namjera izvođača radova. Da su se počela sušiti primijetili smo kad su se počela uređivati parkirna mjesta. Korijene su posjekli pa je sušenje počelo brzo. Inače, korijenje je bilo jako plitko, ispod njih je bio goli kamen, što je njihovo propadanje ubrzalo. Pozvali smo djelatnike Šumarije koji su pogledali i savjetovali da ih je bolje ukloniti. Odmah smo naručili novih 13, ali ne borova, nego murvi bez plodova koje brzo rastu, rekao je načelnik Grgeta.

Snimljeno u veljači ove godine – s borovima

Dodao je da su u ovom nesretnom slučaju postupili kako im je savjetovala Šumarija, te da će radnici ubrzo iskopati duboke rupe na mjestima uklonjenih borova.

-Nama je prvima žao, jer smo htjeli sačuvati drvored koji je bio jako lijep. Ovo se dogodilo sasvim neplanski. Moramo naglasiti da svake godine održavamo sve javne površine i redovito sadimo  stabla na području cijele općine. Ove godine smo trebali u cijelosti hortikulturno urediti pet novih lokacija, ali morali smo odustati zbog poteškoća uzrokovanih pandemijom koja otežava punjenje proračuna. Radi se o lokacijama šterna-Perila, ulaz do rotora kod Plodina i ulaz iz pravca Vrsara, zatim park u Ribarskoj ulici i kod groblja. Svi projekti su spremni, treba nam za to oko 700 tisuća kuna, ali moramo odgoditi za iduću godinu, naglasio je Grgeta.

Mladen Grgeta najavio sadnju murvi

Inače, gradnja ceste kroz Coke, od kružnog toka kod Plodina na ulazu u mjesto pa prema kampa Puntica i dalje do tržnice i vrtića, najveća je ovogodišnja općinska investicija. I jedina koja će se privesti kraju zbog korona-krize.

Glavni izvođač radova je varaždinska tvrtka Colas-Hrvatska. Projekt je vrijedan oko 5,23 milijuna kuna s PDV-om, za što se općina zadužila u iznosu od 4 milijuna kuna. Radovi će u cijelosti biti zgotovljeni za desetak dana.

TAR: Križ vraćen na vrh zvonika čija se obnova bliži kraju

Povoljnija cijena električne energije za sve obrtnike