in

TAR: Križ vraćen na vrh zvonika čija se obnova bliži kraju

Bliži se kraju obnova zvonika u Taru, upisanog u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, koja se izvodi pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Puli.

Radovi na zvoniku podignutom u 18. stoljeću

Radi se o prvoj fazi radova koja je započela početkom siječnja. Nakon što se dovrši krajem ovog mjeseca zvonik će biti spreman za idućih najmanje 50 godina života!

Zvonik, visok 35 metara, nalazi se uz crkvu sv. Martina i svojom veličinom stvara karakterističnu vizuru Tara.

-Do sada su uspješno okončani radovi restauracije piramidalne kape, dijela koji je bio u najlošijem stanju. Na samom vrhu postavljen je željezni križ nakon što je restauriran. Ovog tjedna bit će gotovi radovi na djelu lože,  gdje su popravljeni i obnovljeni kameni profili, veli nam zamjenik načelnika Općine Tar-Vabriga Gaetano Benčić. 

Ovako je zvonik izgledao prije obnove

Podsjeća da se na gornjoj piramidi s voltama i na loži gdje su zvona najbolje vide kasnobarokne i neoklasicističke karakteristike s kraja 18. stoljeća, iz vremena kad je zvonik podignut.
Predstoji još radovi na samim zidovima zvonika koji će trajati još tri tjedna. Na kraju mjeseca radovi bi trebali biti gotovi.

Obnova zvonika u tijeku


-Projekt obnove zvonika financiraju Općina Tar Vabriga, Turistička zajednica Tara-Vbrige i talijanska regija Veneto, a vrijedna je ukupno 700 tisuća kuna. Udio ove talijanske regije je oko 300.000 kuna. Izvođač radova je tvrtka Kapitel iz Žminja, specijalizirana za restauracije kulturno-povijesnih spomenika, naglasio je Benčić.

Zvonik je imao zanimljivo povijest. Stotinu godina nakon što je izgrađen, krajem 19. stoljeća, izvedeni su prvi radovi na loži zvona i piramidalnoj kapi. Nakon Drugog svjetskog rata bilo je manjih restauracija, jer su crkva i zvonik pretrpjeli blaža oštećenja za vrijeme granatiranja od strane Nijemaca 1943. godine. No, tadašnja su oštećenja bila neznatna.

-Zvonik ima elegantnu ložu i karakterističnu voltu na piramidi, što su dekorativni elementi iz kraja 18. stoljeća. Sadašnji radovi su građevinskog karaktera i obnavlja se najugroženiji dio zvonika, to jest piramidalna kapa. To je prva sustavna obnova gornjeg dijela zvonika od kada je izgrađen, tumači nam donačelnik Benčić i dodaje da su sada „mirni“ za idućih pola stoljeća.

Projektnu dokumentaciju obnove pripremili su arhitektica Elisabeth Foroni i inženjer Dino Ružić iz porečkog poduzeća Istra Inženjering.

-U međuvremenu sprema se već i druga faza obnove zvonika koja bi koštala oko 800.000 kuna, nakon koje bismo mogli zvonik otvoriti za posjetitelje. Poslali smo dokumentaciju na natječaj Ministarstva kulture i čekamo rezultate. A očekujemo iz Regije Veneto još 19.000 eura, otkriva nam Benčić planove.

Međutim, hoće li se to i kada realizirati pitanje je, jer smo u tijeku korona-krize. Radovi se trenutno izvode prema planu i nisu upitni, ali sve nakon toga neizvjesno je.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

ŽMINJ donio konkretne mjere rasterećenja poduzetnika i stanovnika – od oslobađanja plaćanja vrtića do otpisa zakupa

FUNTANA: Zbog nove ceste ispiljeno 13 borova, ali rješenje je brzo nađeno