in

FUNTANJANI SLOŽNI: Donijet proračun od 4,5 milijuna eura. U planu brojne investicije i visok socijalni standard

Foto Tanja Kocijančić

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Funtane prihvaćeno je čak 29 točaka dnevnog reda – sve jednoglasno i bez rasprave vijećnika. Najvažnija je bila donošenje proračuna za 2023. godinu, prvog u povijesti u novoj valuti, koji iznosi oko 4,5 milijuna eura, ili 34 milijuna kuna.

Zadnje Vijeće Funtane u 2022. - Foto Tanja Kocijančić
Zadnje Vijeće Funtane u 2022. – Foto Tanja Kocijančić

Načelnik Mladen Grgeta naveo je neke od najvažnijih investicija koje slijede u Novoj godini, kao što su obnova ulice Zad kaštela, potom dviju ulica pored pošte i općine, zatim gradnja interpretacijske staze na šetnici uz javnu plažu, rekonstrukcija kapelica na groblju, uređenje šetnice i asfaltiranje brojnih nerazvrstanih cesta.

Pritom su donijete i odluka o raspodjeli rezultata za 2021. godinu, prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna s propadajućim programima javnih potreba, potom projekcije proračuna za 2024. i 2025. godinu te odluka o izvršavanju proračuna za 2023. godinu. Uz proračun za 2023. idu i programi javnih potreba u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja, školstva, kulture, sporta i rekreacije, društvenih potreba, komunalne infrastrukture i socijalne skrbi.

Donijet je sporazum o obavljanju i financiranju društvenih djelatnosti u dijelu zajedničkih funkcija. Potpisnici ovog sporazuma suglasni su da se zajednički organiziraju i obavljaju funkcije u oblasti društvenih djelatnosti: predškolski odgoj – kroz djelovanje predškolske ustanove Dječji vrtić “Tići” Vrsar, osnovno glazbeno obrazovanje – kroz djelovanje Umjetničke škole Poreč – Područnog odjela Vrsar, te osnovno obrazovanje (iznad državnog standarda) kroz Osnovnu školu Vladimira Nazora u Vrsaru.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Usvojena je zatim odluka o komunalnom redu, te o davanju suglasnosti za potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju kreditne obveze za adaptaciju i opremanje Odjela za dječju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj. Prihvaćena je odluka o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka i članova izabranih s liste grupe birača zastupljenih u Općinskom vijeću. Prema toj odluci svakom od sedam vijećnika mjesečno pripada po 15 eura. Lista grupe birača Igora Žikovića, koji obnaša dužnost predsjednika vijeća, opet se odrekla ovih naknada. Pa tako 45 eura od Žikovića, Silvije Štifanić i Denize Paris Marinović ne isplaćuju se, nego ostaju u proračunu i tim novcem raspolaže općinska uprava.

Donijeta je odluka o davanju prethodne suglasnosti na opće uvjete isporuke komunalne usluge obavljanja dimnjačarskih poslova, kao i odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova na području Općine Funtana koja će biti na snazi od 5. lipnja do 15. rujna 2023.

Predsjednik Vijeća Igor Žiković uputio je na kraju zahvale svim vijećnicima na jednoglasnom donošenju odluka, te na složnosti i odličnoj suradnji tijekom cijele godine.

-Primjer smo ostalim općinama kako se radi i surađuje, naglasio je Žiković.

Načelnik Grgeta složio se dodavši da su primjer dobre suradnje bez obzira na stranačke boje.

-Nadam se da ćemo tako uspješno surađivati i dalje, zaključio je Grgeta.

ugovor stipendije studenti

Župan potpisao ugovore o stipendijama sa studentima – Za deficitarna zanimanja u zdravstvu 2.200 kuna

Foto Grad Poreč - Gustafi na Adventu 2022

Za blagdane Hrvatska očekuje oko 600 tisuća turističkih noćenja