in

Župan potpisao ugovore o stipendijama sa studentima – Za deficitarna zanimanja u zdravstvu 2.200 kuna

Foto Istarska županija

U akademskoj godini 2022./2023. Istarska županija izdvaja 1.474.000,00 kuna za studentske stipendije, a dodjeljuju se u tri kategorije, odnosno redovnim studentima, studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu te onima slabijeg imovnog stanja. Za prve dvije kategorije danas su, u Istarskoj razvojnoj agenciji, u Puli, potpisani ugovori.

Redovnim studentima dodjeljuje će se ukupno 40 jednogodišnjih stipendija u mjesečnom iznosu od 1.100,00 kuna, a isplaćuju se za deset mjeseci, odnosno od 1. listopada 2022. do 31. srpnja 2023. godine.

„Drago mi je što vas mogu pozdraviti i čestitati vam na zasluženim stipendijama jer znači da ste vi među najboljima. Troškovi života su porasli i zato vjerujem da će vam ova financijska sredstva olakšati studiranje. Želim vam svako dobro povodom božićnih blagdana, da se dobro odmorite između semestara i da budete vrijedni i uspješni u novoj godini. Znanje i vještine koje steknete vam nitko nikada ne može oduzeti. Ulažite u sebe, ulažite u svoje znanje jer to je najisplativiji kapital za budućnost“, poručio je župan redovnim studentima.

Studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji dodjeljuje se, pak, ukupno 19 višegodišnjih stipendija i to redovnim studentima na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, u mjesečnom iznosu od 2.200,00 kuna. Kao deficitarna zanimanja u ovoj akademskoj godini definirana su: doktor medicine; prvostupnik sestrinstva; prvostupnik medicinsko laboratorijske dijagnostike i prvostupnik primaljstva. Iz prethodnih akademskih godina, stipendira se dodatnih 18 studenata.

„Kad govorimo o području zdravstva, Istarska županija je zadužena za određeni segment zdravstvene zaštite, stoga sam vam zahvalan što ste izabrali upravo ovaj poziv. Držim da smo priču o zdravstvu u našoj Županiji uspjeli zaokružiti barem u onom institucionalnom segmentu. Drago mi je da smo, zajedno s Gradom Pulom, izgradili i opremili srednju Medicinsku školu u Puli, te da smo dovršili izgradnju i opremanje Opće bolnice Pula. Pred nama je veliko ulaganje u županijsku Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju, a odnosi se na dječji odjel. Ono što nam nedostaje je dobivanje dopusnice za rad Medicinskog fakulteta pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, od strane nadležnog Ministarstva. Nadamo se da će sljedeće godine ona doći i da ćemo ostvariti taj cilj“, kazao je župan budućim zdravstvenim djelatnicima. 

Izvor KABINET ŽUPANA – Istarska županija

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

AKCIJA VIKEND: Velike kazne za prometne prekršitelje

Foto Tanja Kocijančić vijeće vijećnici funtana

FUNTANJANI SLOŽNI: Donijet proračun od 4,5 milijuna eura. U planu brojne investicije i visok socijalni standard