in

FUNTANJANI zapalili svijeće i molili za žrtve Vukovara i Škabrnje

Funtananjiza žrtve Vukovara i Škabrnje - Foto Tanja Kocijančić

Sutra, 18. studenoga, Hrvatska će obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i to treći put kao neradni dan i državni praznik. Hrvatski Sabor donio je Odluku o proglašenju Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, te je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga postao praznik.

Lampioni u Funtani za žrtve Vukovara i Škabrnje - Foto Tanja Kocijančić
Lampioni u Funtani za žrtve Vukovara i Škabrnje – Foto Tanja Kocijančić

U počast svim žrtvama, ranjenima, preminulim braniteljima u Vukovaru 1991. i onima koji za njima tuguju ispred pošte i ove su se godine okupili mještani Funtane, predvođeni župnikom Ivicom Butkovićem, načelnikom Mladenom Grgetom, predsjednikom Općinskog vijeća Igorom Žikovićem i čelnikom Udruge hrvatskih branitelja Domovinskg rata Pod istarskim suncem Funtana Marinkom Žužićem.

Lampioni u Funtani za žrtve Vukovara i Škabrnje - Foto Tanja Kocijančić
Molitva u Funtani za žrtve Vukovara i Škabrnje – Foto Tanja Kocijančić

Dan sjećanja obilježili su dostojanstveno, s pijetetom prema žrtvama i zajedničkom molitvom uz prigodne riječi župnika Butkovića i paljenjem lampiona.

Lampioni u Funtani za žrtve Vukovara i Škabrnje - Foto Tanja Kocijančić
Funtana za žrtve Vukovara i Škabrnje – Foto Tanja Kocijančić

Prisjetimo se, bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

Foto Tanja Kocijančić

NOVIGRAD: Svečano otvoreno spomen obilježje poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima

Foto HDZ Poreč

POREČ: HDZ obilježio Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata